• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Luomuviljanviljely kiinnostaa Pohjois-Pohjanmaalla
 • Maasta markkinoille -toimintaa

  Ylivieskan Luomuviljapäivä kiinnosti viljelijöitä.

  Luomuviljanviljely kiinnostaa viljelijöitä erityisesti, koska onnistuessaan se on tavanomaista viljanviljelyä kannattavampi resurssitehokas vaihtoehto. Ylivieskassa 14.12.2017 oli paikalla niin tavanomaisia luomuun siirtymistä suunnittelevia viljelijöitä kuin luomuviljelijöitäkin.

  Luomuviljanviljelyä hallitsee luomukauranviljely, koska sen hinta on ollut todella korkealla viime aikoina. Luomuviljelyssä olevasta alasta Suomessa kauralla on nyt 15 % ja Pohjois-Pohjanmaalla 13 %. Sen sijaan Suomen kauranviljelyalasta (336 270 ha), luomukaura-alan osuus on 9,2  % (32 464 ha).

  Kauran, ja erityisesti luomukauran kysyntä on maailmalla suurta. Suomalaisen luomukaurankysyntä kasvaa maailmallla

  Suomalaisen kauran hyvien ominaisuuksien takia kaura luomuna voisi olla Suomelle todellinen menestystekijä. Kinnusen Mylly oli esittelemässä luomuviljan osalta puhdaskauran viljelyn lisäämisestä, heillä tulossa  puhdaskauramylly ja sinne tarvitaan puhdaskauraa, luomuna ja tavanomaisena. Myös muita viljoja tosin toivotaan viljeltävän ja myös niillä on kysyntää.

  Luomuviljapäivässä puhuttiin luomuviljanviljelyn  mm. kannattavuudesta. Innostavia esimerkkejä saatiin uusista luomutäydennyslannoitteista Soilfoodilta ja hyviä esimerkkejä viljelykierroista Bt-Agron Boris Lindgärdilta. Tutkimustietoa kuultiin Timo Lötjöseltä rikkakasvien hallinnan osalta.

  Lähialueen yrityksiä oli myös mukana mm Iso-Karhun maatalouskauppa Halsualta sekä Lantmännen Agro Kalajoelta ja Reisjärveltä, jonka esitys on liitteenä.