Luomuun siirtyy yhä suurempia tiloja

14.06.2018

Ennätysmäärä maatiloja on siirtymässä luomuun Pohjois-Pohjanmaalla – Eviran arvion lähes 50 uutta maatilaa ja 5 000 uutta luomuhehtaaria. Luomu kiinnostaa entistä isompia maatiloja.

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen Suomen suurin luomutuotantoalue. Jo toimivien ja siirtymävaiheessa olevien tilojen luomuviljelty peltoala on 38 000 hehtaaria, yli 16 prosenttia maakunnan viljellystä peltoalasta.

Luomutilojen keskipinta-ala Pohjois-Pohjanmaalla on noin 75 hehtaaria. Nyt luomuun on siirtymässä 100–300 hehtaarin tiloja, mikä on uusi suunta.

Myös luomukotieläintiloja on Pohjois-Pohjanmaalla eniten: 120 tilasta uusia on kymmenen, mikä on Varsinais-Suomen kanssa isoin luomukotieläintilojen lisäys koko maassa.

Parempi hinta kannustaa luomuun

”Luomubuumi alkoi näkyä viime syksynä, kun viljelykiertosuunnitelmien kysyntä lisääntyi. Vuodenvaihteen luomuperuskursseille osallistui yli 60 viljelijää, kun aiempina vuosina määrä on ollut 35–40”, kertoo luomu- ja nurmituotannon valtakunnallinen Huippuosaaja Olli Valtonen ProAgria Oulusta.

Tämän vuoden puolella luomuasiantuntijat ovat ratkoneet uusien luomuviljelijöiden kanssa kiertosuunnitelmiin, luomuvalvontaan, EU-tukihakemuksiin sekä rikkakasveihin, kasvinsuojeluun ja maaperän kasvukuntoon liittyviä asioita.

”Luomussa kiinnostaa parempi hinta ja kasvava kysyntä. Uusien luomulannoitteiden tulo markkinoille helpottaa monen viljelijän päätöstä. Myös Utajärvelle valmistuva puhdaskauramylly kannustaa luomutuotantoon”, Olli Valtonen sanoo.

Luomujuureksia ammattikeittiöille

Myös luomujuureksien ja -puutarhakasvien viljely on nousussa Pohjois-Pohjanmaalla. Se on ollut myös yksi ProAgria Oulun Maasta markkinoille -hankkeen tavoite.

”Kysyntä ja tarjonta alkavat pikku hiljaa kohdata. Luomujuurespuolella on paljon mahdollisuuksia. Ammattikeittiöt voivat entistä helpommin hankkia ja käyttää luomujuureksia kuten porkkanaa, perunaa, kun tarjonta hiljalleen alkaa kasvaa”, sanoo projektipäällikkö ja luomuasiantuntija Johanna Helkimo.

Luomussa saa haastaa itseään.
Lue asiakastarina

Aloittamassa tai kehittämässä luomutuotantoa?
Lue lisää