• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Luomutuotteita julkisiin keittiöihin ja ravintoloihin
 • Luomutuotteita julkisiin keittiöihin ja ravintoloihin

  Luomutuotteiden saamiseksi julkisiin keittiöihin sekä ravintoloihin järjestettiin marraskuussa keskustelutilaisuuksia keittiöille Haapavedellä ja Oulussa.

  Tilaisuuksissa oli tarjolla tietoa luomusta ja ruotsalaisesta toimintamallista sekä hankintaan liittyvistä asioista, joita selvitti Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien hankinta-asiamies Tiina Talala.

  Ekocentrian Anu Arolaakso oli kertomassa keinoja, miten ruokalistasuunnittelulla voidaan saada luomua käyttöön keittiöissä ilman lisäkustannuksia. Haaparannasta Ruotsin puolelta saimme kuulla, että Ruotsissa luomutavoitteet ovat meitä aika lailla edellä. Julkisissa ruokapalveluissa luomutavoite vuoteen 2030 mennessä on 60 prosenttia.

  Haaparannan esimerkki kaupungin keittiöiden paluusta omiin toimipaikkakohtaisiin keittiöihin keskittämisen sijaan, oli todella innostava. Se on nostanut ruoan laatua ja tyytyväisyyttä merkittävästi.

  Tilaisuuksissa oli myös luomuviljelijät äänessä. Haapavedelle Matti Kumpulainen kertoi aloittavan luomuviljelijän puheenvuoron luomuporkkanan ja muun vihannesviljelyn näkökulmasta. Oulussa pitkän linjan luomuperunan viljelijä Mikko Karjula kertoi luomuperunan markkinoinnista ja tilanteesta. Tilaisuudessa korostui, että jatkojalostuksen merkitys lisääntyy koko ajan.

  Oulun tilaisuus järjestettiin kaupungin nuorten työpajan yhteydessä toimivassa ruokalassa, joka on todella innostava esimerkki siitä, miten voidaan yhdistää luomuruoan käytön edistäminen ja nuorten työvalmennukseen tukea tarvitsevien nuorten eteenpäin vieminen.

  Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle Merja Pitkäsen johdolla voitti Julkisen sektorin pieni toimija -sarjassa Luomu SM -palkinnon.

  Hanke oli myös mukana yhdessä Pohjoinen Ruokamatkailuhankkeen kanssa verkostoitumistilaisuudessa Oulun Uudella seurahuoneelle lähi- ja luomuruoan saamiseksi ravintoiloihin tarjolla.

  Tilaisuudessa toimijat saivat tietoa, miten päästä lähiravintoihin ja mitä ravintolat haluavat tarjolla. Paikalla oli myös luomutuottajia ja he puolestaan esittelivät omia tuotteitaan.

  Luomua ammattikeittiöihin. Lue lisää.