• proagriaoulu.fi » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -toimintaa » Onnistumisia luomurypsin viljelyssä, hienoja viljakasvustoja ja uusi kultivaattori
 • Onnistumisia luomurypsin viljelyssä, hienoja viljakasvustoja ja uusi kultivaattori

  Pienryhmillä oli hieno päivä Alavieskassa kesäkuun lopulla. Jarkko Kääriälän tilalla pääsimme tutustumaan todella ammattitaitoiseen pitkän linjan luomuviljelyyn.

  Jarkon on uutena aluaevaltauksena tänä vuonna oli ensimmäinen luomumansikkasato. Mansikat kukkivat ja kasvustot näyttivät todella hyviltä. Pellon laidalla oli mehiäispesiä, joista mehiläiset levittivät Prestop mixiä eli Gluocladium catenulatum -sienen rihmastoa ja itiöitä, joilla torjutaan harmaahometta ja myös esimerkiksi omenan tuppilohometta ja  mahdollisesti varastotauteja.

  Mehiläiset lentävät mansikan kukkaan pölyttämään ja samalla saavat tämän sienen kukkaan. Mehiläisille tästä ei ole haittaa, ne ovat vain sienirihmaston välittäjiä. Tänä vuonna, kun oli kuivaa, harmaahome ei ollut iso ongelma.

  Mansikkasato oli hyvä ja se myytiin pääosin suoramyyntinä ja lähikaupoissa. Osa meni pakkaseen ja jäämme odottamaan, mitä niistä sitten tehdäänkään.

  Mansikat kukkivat hienosti ja kasvustot näyttivät hyviltä. Kuva: Johanna Helkimo


  Jarkon luona mittailtiin myös mangaania lehdistä Bernerin mittauslaitteelle. Olli Valtonen ja Rauno Haapala seuraavat tuloksia. Kuva: Timo Lötjönen

  Tilalla on myös pellollinen tyrniä ja uutena kasvina syysrypsiä, joka näytti kesäkuussa todella lupaavalta. Myöhemmin kuulimmekin, että sato oli kuivana kesänäkin hienosti 2 100 kiloa hehtaarilta.

  Jarkon kokemukset rohkaisevat muitakin syysrypsin kokeiluun. Näimme myös hyvännäköisiä ohrapeltoja, osa siemeneksi, osa rehuksi. Ohran keskisato Jarkolla oli ollut 3 400 kiloa hehtaarilta. Pelloilta, joilla kesällä kävimme, tuli jopa 3 800 kiloa hehtaarilta.

  Erityisesti pienryhmäporukka odotti nähdä Jarkon uuden Kvernelandin (CLC Pro Cut) kultivaattorin. Halukkaat pääsivät kokeilemaankin. Jälki näytti todella hyvältä.

  Jarkko Kääriälän Kvernelandin CLC Pro Cut peltotöissä. Kuva: Timo Lötjönen

  xx