• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Ammattikeittiöissä halutaan lisätä kotimaisen kalan käyttöä
 • Ammattikeittiöissä halutaan lisätä kotimaisen kalan käyttöä

  19.08.2022

  Luonnonvarakeskuksen mukaan vain noin kolmannes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Lähialueen raaka-aineiden käytön lisääminen onnistuu ruokaketjun yhteistyön ja vuoropuhelun voimin alkaen alkutuottajista eli kalastajista ammattikeittiöihin saakka.

  Lähialueen kalasta valmistetut ateriat on otettu vastaan hyvin Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Oulun hallinnoimassa Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeessa mukana olevien pilottikeittiöiden asiakaskunnassa. Keväällä 2022 testatuilla aterioilla on hyödynnetty esimerkiksi hauesta ja kirjolohesta valmistettua kalamassaa sekä karisiiasta, maivasta ja särjestä valmistettuja ”kalamuruja”.

  Mukana ammattikeittiötoimijoiden kanssa kalatuotteita aktiivisesti kehittämässä olleita yrityksiä ovat olleet muun muassa Kalajoelta Vähäsarja Oy, Iistä Kalaliike H. Kuha sekä Oulusta Hätälä Oy ja Calasta Oy.

  – On ollut hienoa, että lähikalan käyttöä halutaan lisätä ammattikeittiöissä ja myös kuluttajat ovat ottaneet lähikalaruoat ilolla vastaan. Haasteista huolimatta toimijat ovat halunneet olla mukana lähikalan käytön edistämisessä ja ratkaisuja on pohdittu yhdessä niin kalastajien, kala-alan yrittäjien kuin ammattikeittiöidenkin kanssa, kertoo projektipäällikkö Essi Keränen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

  Haasteita lähikalan käytön lisäämiseksi aiheuttavat muun muassa eri kalalajien sesonkiluontoisuus ja se, että kala on luonnon raaka-aine, jonka saatavuutta ei koskaan voi ennustaa etukäteen. Kalastus on myös hyvin riippuvainen sääolosuhteista.

  – Alkukesä oli hyvin lämmin, mikä vaikutti kalasaaliiden määrään. Lisäksi elokuussa oli tuulisia päiviä ja merelle ei päästy joka päivä, kertoo oululainen kalastaja Lauri Halonen.

  Eri kalalajeja on pyritty yhdistelemään lähikalatuotteiden saatavuuden parantamiseksi ja valmistusmenetelmillä on pyritty lisäämään lähikalatuotteiden säilyvyyttä ja käyttöaikaa.

  – On ollut mielenkiintoista olla mukana kehittämässä lähikalatuotteita. Säilykkeitä valmistamalla voidaan vastata useisiin lähikalan käytön haasteisiin, toteaa Mari Palin Vähäsarja Oy:stä.

  Lisäksi lähikalatuotteiden hinnat ja kalan hintakehitys on herättänyt keskustelua ja pohdintaa erityisesti ammattikeittiöissä.

  – Ravitsemuksellisesti kala on tärkeä raaka-aine ammattikeittiöissä ja lähikalan käyttöä tulisi lisätä ammattikeittiöiden ruokalistoilla. Kalaraaka-aineiden hintojen nousu kuitenkin pohdituttaa niiden tarjonnan mahdollisuuksia tulevaisuudessa, kertoo palvelupäällikkö Riitta Pekkala Raahen kaupungin ateriapalveluista.

  Lähikala näkyy ruokalistoilla Itämeripäivänä 25.8.

  Hankkeen pilottikeittiöt tarjoavat Itämeripäivänä 25.8. asiakasryhmilleen lähikala-aterian eli Itämerimenun. Menut ovat jatkumoa lähikalaruokien kokeiluille ja vakiinnuttamiseen ammattikeittiöiden ruokalistoilla. Toiminnassa ovat mukana Iin ja Raahen ateriapalvelut, Oulun Tuotantokeittiö Oy/Lööki ja Uniresta Oy.

  Itämerimenuja tarjotaan Iin kouluissa ja päiväkodeissa, hyvinvointipalveluiden asiakkaille sekä henkilöstöravintola Merrassa, Raahen kotiateriapalvelussa, palvelukodeissa ja -keskuksissa sekä sairaalan potilas- ja henkilöstöruokailussa sekä kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstöruokalassa, Oulun kouluissa ja päiväkodeissa sekä hyvinvointipalveluiden asiakkaille sekä Uniresta Oy:n ravintoloissa Kastari ja Medisiina.

  Lisäksi Itämeripäivä näkyy 25.8. klo 8–17 Oulun kauppahallissa Arctic Food Lab PopUp-pisteellä, jonne kuluttajat ovat tervetulleita tutustumaan ja kuulemaan mitä vaikutuksia lähikalan kulutuksella on ympäristölle. Pisteellä pääsee testaamaan kalalajien tuntemusta sekä tekemään kalaisia ostoksia Puhoksen Kalan kalasäilyketuotteiden parissa.

  Kala-alaa kehitetään Perämeren alueella

  Lähikalan käyttöä Perämeren alueen ammattikeittiöissä on kehittänyt Oulun Maa- ja kotitalousnaisten, ProAgria Oulun ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen Lähikalaa ammattikeittiöihin -hanke. Hankkeen päätöstilaisuus Lähikalaa lautaselle järjestetään 16.9. Oulussa. Tilaisuus on maksuton ja mukaan toivotaan erityisesti Perämeren alueen kalastajia, kala-alan jalostajia, ammattikeittiöitä sekä muita kala-alan toimijoita ja siitä kiinnostuneita.

  – Tilaisuuden alussa yrittäjillä on mahdollisuus maistattaa tuotteitaan ammattikeittiöiden edustajille ja kuulemme hankkeen tulosten lisäksi inspiroivan esimerkin lähikalan käytön lisäämisestä Muuramen kunnassa, Essi Keränen mainitsee.

  Lisätiedot:

  Kalastaja Lauri Halonen puh. 040 068 4897

  Vähäsarja Oy: Mari Palin, puh. 0405049960

  Iin kunta, ateriapalvelut: ateria- ja puhtauspalvelujohtaja Anne Hautamäki puh. 050 911 0508

  Raahen kaupunki, ateria- ja puhtauspalvelut: palvelupäällikkö Riitta Pekkala puh. 040 311 0461, riitta.pekkala@raahe.fi

  Oulun Tuotantokeittiö Oy/Lööki: Palvelupäällikkö Mira Raappana, puh. 040 191 0930

  Uniresta Oy: Jarmo Väänänen, puh. 044 357 4222

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu, Lähikalaa ammattikeittiöihin -hanke: projektipäällikkö Essi Keränen, puh. 041 730 9058, essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi

  Itämeripäivä-teemapäivän teot
  Luonnonvarakeskus: Kalan kulutus

  Itämeripäivä

  John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa valtakunnallista Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.

  Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25.8. www.itämeripäivä.fi 

  Lähikalaa lautaselle 16.9.2022 klo 12-16