• proagriaoulu.fi » VYYHTI II » Kunnostustarinoita » Lampaat hoitavat Pulkkilan taajaman maisemia
 • Lampaat hoitavat Pulkkilan taajaman maisemia

  Siikalatvan Pulkkilassa Lamujoen varren perinnebiotooppeja on hoidettu jo 1990-luvulta lähtien. Aluetta halkovien valtateiden 4 ja 88 varteen on myös muutaman viime vuoden aikana kunnostettu lammaslaitumia.

  Uusia alueita on lähtenyt hoitamaan Väinölän tilan isäntä Juho-Antti Junno. Maatalouden ympäristösopimuksiin haettavia laidunkohteita arvioitiin maisema-asiantuntija Kalle Hellströmin kanssa Neuvo 2020-palveluna. Vuosien myötä luonnonlaidunala on noussut yli 30 hehtaariin.


  Hoidettu rantamaisema ja parempaan tilaan kunnostettu joki lisäävät alueen virkistysarvoa sekä käyttömahdollisuuksia paikallisille ja vierailijoille. Kuva: Juho-Antti Junno

  Perinnebiotooppeja ja maisema-arvoa

  Osa laidunalueista on ollut aikoinaan peltoina. Näillä alueilla tehdään laidunnuksen alkaessa kunnostusraivausta. Tämä nopeuttaa alueiden kehitystä perinnebiotooppeina. Yksi maisemallisesti keskeinen laidunalue sijaitsee kotiseutumuseon vieressä. Hyvin hoidettuna laidun on kaunis yksityiskohta Pulkkilan taajamassa.

  Juho-Antti Junno on ollut omalta osaltaan mukana vesienhoitotyössä ja rakentanut hallinnassaan olevaan laskuojaan kosteikon. Kosteikon toteuttamiseen saatiin maatalouden ei-tuotannollinen investointituki. Kosteikon kaivuu aloitettiin VYYHTI II -hankkeen työnäytöksessä lokakuussa 2016.

  Osa hoidetuista laidunkohteista sijaitsee Lamujokivarressa Koskenrannalla, joka kuuluu maakunnallisesti arvokkaaseen Junnonojan-Koskenrannan kulttuurimaisema Lamujokivarressa -maisema-alueeseen. Koskenrannalla on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

  Väinölän laitumet Lamujokivarressa. Kuva: Kalle Hellström

  Teksti:

  Kalle HellströmLue lisää