• proagriaoulu.fi » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristoAgron blogi » Voimaannuttavia lammaselämyksiä kiireiseen arkeen
 • 17.04.2014

  Voimaannuttavia lammaselämyksiä kiireiseen arkeen

  Tämä blogi-kirjoitus on osa YmpäristöAgro-hanketta, joka keskittyy mm. tuotantoeläinten hyvinvointiin. Viisiosaista ”Lammastilan arkea” -blogia kirjoittaa ProAgria Oulun terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela, joka työskentelee viikon ajan Kati ja Kari Haipuksen lammastilalla Kiimingin Huttukylässä.

  Osa 4:

  Lampolan töiden lomassa tuli puheeksi uuhien ruokinta. Juuri karitsoineilla uuhilla on lievää syömättömyyttä, ja Kati epäili sen johtuvan väkirehun vaihtumisesta viljasta täysrehuun.

  Lampaiden rehustus perustuu aina hyvälaatuiseen säilörehuun. Säilörehuista tehtävät analyysit kertovat, kuinka hyvin rehun säilöntä on onnistunut ja mikä on rehun ravintosisältö.  Säilörehua täydentämään tarvitaan väkirehua etenkin kasvavilla ja imettävillä eläimillä. Uuhien ruokinta on erityisen tarkkaa, sillä epäonnistunut ruokinta voi johtaa uuhen sairastumiseen ketoosin  tai karitsointihalvaukseen. Ehkä pieni melassilisä lopputiineille edistäisi pötsin toimintaa ja ruokahalua myös karitsoinnin jälkeen.  Liian väkevä ruokinta taas kasvattaa uuhen kohdussa kehittyviä karitsoita liikaa ja seurauksena on vaikeuksia synnytyksessä. Tarkkana siis pitää olla.

  Karitsoiden paino kertoo uuhen ruokinnasta paljon. Punnitsemalla vastasyntyneet karitsat saadaan hyvä arvio siitä, miten tiineyden aikainen ruokinta on sujunut. Suomenlampaiden karitsoiden syntymäpainojen tulisi olla 3-4,5 kiloa. Oikein ruokittu uuhi jaksaa imettää karitsoitaan ja karitsoiden kasvu tarkastetaan kuuden viikon punnituksessa. Emonmaidon lisäksi karitsoilla on oma baari. Se on karsinasta erotettu nurkkaus, jonka pienestä kulkuaukosta pääsevät läpi vain karitsat. Karitsabaarissa juomatarjoilu on pelkkää vettä, mutta sen sijaan rehuihin on satsattu: väkirehua on vapaasti ja lisäksi on tarjolla aina raikasta säilörehua. Tässä baarissa karitsoiden tulisi vierailla mahdollisimman useasti. Silloin niistä kehittyy reippaita märehtijöitä ja paino nousee.

  Päivän töihin kuului karitsoiden vieroitus. Lammastilalla asiat pyritään tekemään aina isommalle eläinryhmälle. Uuhet astutetaan porukassa, jolloin karitsoinnitkin tapahtuvat tiiviillä aikataululla. Karitsat voidaan sitten vieroittaa yhtä aikaa, kasvattaa porukassa ja lopulta lähettää myös teuraaksi yhdessä. Vieroitus tapahtui yksinkertaisesti viemällä uuhet toiseen karsinaan mahdollisimman kauas karitsoista. Vieroitettujen oli hyvä jäädä tuttuun karsinaan, näin auttamatta stressaava tilanne sujuu helpommin. Parikymmentäkiloiset karitsat protestoivat kyllä äänekkäästi eroa emistään. Onneksi turvana oli iso lauma tuttuja kavereita ja pian karitsat suuntasivatkin huomionsa rehuihin.

  Päivän ehdottomasti hauskin kokemus oli istahtaa hetkeksi karsinaan, jossa oli pieniä karitsoita uuhineen. Ei mennyt kauaakaan, kun uteliaat karitsat tulivat pian tutkimaan haalarini nappeja ja kiipesivät rohkeasti syliini. Reilun vartin ”istunto” pehmeällä olkipatjalla jätti hyvän mielen pitkäksi aikaa. Ja koska karsina oli hyvin kuivitettu, oli haalarin takamuskin aivan kuiva. Bisnesidean voi ottaa käyttöönsä ken tahtoo: ”Voimaannuttavia lammaselämyksiä kiireisen arkeen”. Hieno juttu, suosittelen kaikille!

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Testaa myös Oulun maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja kotitalousasiantuntija Helena Lahdenperän suosittelema resepti lampaanlihalle:

  LAMMAS-KASVISRUUKKU, 10:LLE

  1,6 kg lampaanlihaa kuutioina (esim. lihaista lapaa)

  0,5 dl öljyä

  ½ – 1 dl vehnäjauhoja

  2 tl suolaa

  valkopippuria

  5 silputtua valkosipulinkynttä

  400 g palsternakkaa viipaleina

  400 g porkkanaa viipaleina

  1,2 kg kuorittuja perunoita viipaleina

  8 dl lihalientä

  2 rkl hunajaa

  2 tl paprikajauhetta

  2 tl basilikaa

  1 tl timjamia

  päälle:

  persiljasilppua

  Kääntele lihakuutiot vehnäjauhoissa ja ruskista öljyssä pannulla tai padassa. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Pane uuninkestävään ruukkuun kerroksittain liha, vihannekset ja päällimmäiseksi perunat. Kaada ruukkuun hunajalla, paprikalla, basilikalla ja timjamilla maustettu lihaliemi. Peitä ruoka kannella ja kypsennä 150 – 175 asteen lämmössä n. 1 – 1 ½ tuntia. Ota kansi pois viimeisen puolen tunnin ajaksi. Ripottele pinnalle persilja ennen tarjolle tuomista. Lammas-kasvisruukku voidaan valmistaa yhdessä isossa uunivuoassa tai jokaiselle ruokailijalle omana ruukkuna.