• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Lähiruokapäivään 3.9. osallistuu Pohjois-Pohjanmaalla liki 30 ruokapalvelupistettä
 • Lähiruokapäivään 3.9. osallistuu liki 30 ruokapalvelupistettä Pohjois-Pohjanmaalla

  24.08.2021

  Suomalaisen ruoan päivää vietetään kolmatta kertaa lauantaina 4. syyskuuta. Sen kunniaksi 28 eri ruokapalveluyksikköä Pohjois-Pohjanmaalla tarjoaa aterioillaan perjantaina 3. syyskuuta kotimaisista ja pohjoispohjalaisista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa.

  Lähiruoka-aiheinen teemapäivä antaa tilaisuuden lisätä lähellä tuotettujen elintarvikkeiden määrää ruokalistoilla sekä testata erilaisia tuotteita ja alueen uutuuksia. Lähiruoan käyttö lisää oma alueen elinvoimaisuutta, taloutta ja omavaraisuutta sekä ruoan alkuperän ja tuotantotavan jäljitettävyyttä.

  Työ- ja elinkeinoministeriön elintarvikealan toimialaraportin 2020 arvion mukaan Suomessa noin joka kahdeksas työpaikka kuuluu ruokaketjuun, joten ruoan alkuperällä on merkitystä. Ruokaketju tarkoittaa tässä maataloutta, elintarviketeollisuutta ja -kauppaa sekä ravitsemispalveluja.

  Lähiruokapäivän tavoitteena on, että kuntien ruokapalvelut hyödyntäisivät yhä enemmän paikallisia raaka-aineita ja tuotteita ja että alkuperä tulee näkyväksi asiakkaalle.

  – Kuntien ruokapalveluissa tehdään jo nyt paljon yhteistyötä tuottajien kanssa, että alueemme raaka-aineita saadaan mukaan ruokalistoille. Oman alueen tuotteista, uutuuksista ja tuotekehityksestä ollaan kunnissa myös kiinnostuneista, Ruokeva-hankkeen projektipäällikkö Soila Hiltunen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista kertoo.

  Lähiruokapäivässä on mukana ainakin 28 kuntaa ja toimipistettä: Alavieska, Haapajärvi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos (Muhoksen kunta, Koulutuskuntayhtymä OSAO Muhoksen yksikkö), Oulainen, Oulu (Oulun Tuotantokeittiö Oy / Lööki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun kaupunki, Oulun Palvelualan opisto), Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala ja Ylivieska.

  Paikallisia raaka-aineita ruokalistoilla

  Esimerkiksi Muhoksella ja Utajärvellä on tarjolla jauhelihakiusausta Tervakankaan perunasta ja Viskaalin jauhelihasta, salaattina paprikainen vihersalaatti Kasvishovin kasviksista. Muhoksella vietetään lähiruokateemaviikkoa, ja aihetta voi seurata heidän somekanavissaan.

  Vaalan kunnan ruokapalveluissa lähiruoka näkyy kaikilla päivän aterioilla. Aamiaisella on puuroa Tyrnävän Myllyn hiutaleista ja kuusamolaista savujuustoa, lounaalla mureketta Viskaalin lihasta, Pohjolan Perunan perunoita, kastiketta Sienestä Oy:n sienistä ja kotimaista porkkanaraastetta. Jälkiruokana on Vaalan Juustolan leipäjuustoa ja paikallisia hilloja.

  Lumijoen peruskoulussa ja Ensilumi-päiväkodissa tarjotaan kermaista ahvenkeittoa Karinkannan perunoista ja Varjakan kaloista sekä Pulla-Pirtin ruisleipää.

  Oulun Tuotantokeittiö Oy valmistaa Oulun kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin muun muassa puuroa Kinnusen myllyn luomuohrasuurimoista ja marjakiisseliä Kasvishovin kotimaisista marjoista. Lisäksi tarjolla on Pulla-Pirtin ruispalaa ja luomukurkkua ja -tomaattia. Hyvinvointilaitoksissa, kuten ikäihmisten palveluissa ja kotiaterioilla on Kuhan kalaliikkeen paistettuja muikkuja ja perunamuusia. Kuusamon kaupungissa syödään lohikeittoa, lanttu- ja porkkanapölkkyjä sekä Kuusamon Juuston juustoa ja Petäjälämmen Herkun rieskaa.

  Mukana olevia ruokapalveluja ja heidän ruokalistoja julkaistaan Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Facebookissa ja Instagramissa sekä toimijoiden omissa kanavissa. Osallistu keskusteluun, seuraa tunnistetta #poplähiruoka ja katso, onko oma kuntasi mukana!

  Ruoantuotanto tutuksi kouluissa ja kodeissa

  Lähiruokapäivää voi viettää myös opetuksellisesta näkökulmasta. Koulujen lähiruokapäivä nostaa esiin kouluruoan merkityksellisyyttä sekä maakunnan raaka-aineiden ja elintarviketuotannon arvostusta. Tietoa ja hyödynnettävää materiaalia opettajille löytyy esimerkiksi Ruokatiedon sivuilta.

  Syksyllä 2021 on luvassa myös muuta monipuolista ohjelmaa kuluttajille, ruoantuottajille, yrityksille, yhdistyksille ja muille toimijoille lähiruoasta: 11.9. järjestetään valtakunnallinen Lähiruokapäivä, joka aiemmin tunnettiin Osta tilalta! -päiväna. Pohjois-Pohjanmaalta mukana on jo viisi yritystä ja tapahtumia voi ilmoittaa 11.9. saakka. Lisäksi Oulun ammattikorkeakoulu ja opiskelijat järjestävät Likis-lähiruokatapahtuman 18.–19.9. Oulussa. Lähiruokayrityksiin ja -tapahtumiin voi tutustua osoitteessa aitojamakuja.fi.

  Pohjois-Pohjanmaan kuntien ja koulujen lähiruokapäivää 3.9. koordinoi Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hanke, jota hallinnoi ja toteuttaa ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

  Lisätietoa:

  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu, Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hanke, elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen, puh. 0400 182 584, soila.hiltunen@maajakotitalousnaiset.fi

  Oulun Tuotantokeittiö Oy, ruokalista- ja tuotesuunnittelija Päivi Kurkela, puh. 040 660 7532 paivi.kurkela@looki.fi

  Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelut, Lounasravintola Makoisa / Nuorten työpajat,  keittiöpäällikkö Merja Pitkänen, puh. 050 384 8609, merja.pitkanen@ouka.fi

  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, ravintopalvelut, ravitsemisjohtaja Jaana Honkanen, puh. 040 504 5873, jaana.honkanen@ppshp.fi

  Limingan kunta, ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut liikelaitos, liikelaitosjohtaja Tanja Koski, puh. 050 329 1506, tanja.koski@liminka.fi

  Lumijoen kunta, ateria- ja puhtauspalvelut, työnjohtaja Sinikka Halonen, puh. 040 656 9572, sinikka.halonen@lumijoki.fi

  Muhos ja Utajärvi, ateriapalvelupäällikkö Mari Karilainen, puh. 044 4970 035, mari.karilainen@muhos.fi

  Kuusamon kaupunki, palvelupäällikkö Helena Kela, puh. 040 834 8795, helena.kela@kuusamo.fi

  Ruokaa kestävästi ja vastuullisesti
  Lue lisää