• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Uutiset » Lähikala maistuu ammattikeittiöiden asiakkaille
 • Lähikala maistuu ammattikeittiöiden asiakkaille

  21.03.2022

  Vajaasti hyödynnettyjen kalalajien elintarvikekäytössä on potentiaalia. Niitä ovat sellaiset kalalajit, joita ei juurikaan kalasteta kaupallisessa tarkoituksessa elintarvikkeeksi, mutta niiden kalastusta olisi mahdollista lisätä kestävästi. Vajaasti hyödynnettyjä kalalajeja ovat mm. kuore, silakka, karisiika, muikku, lahna, säyne, särki ja hauki.

  Vajaasti hyödynnettyjen kalalajien elintarvikekäytössä on potentiaalia. Niitä ovat sellaiset kalalajit, joita ei juurikaan kalasteta kaupallisessa tarkoituksessa elintarvikkeeksi, mutta niiden kalastusta olisi mahdollista lisätä kestävästi. Vajaasti hyödynnettyjen kalalajeja ovat mm. kuore, silakka, karisiika, muikku, lahna, säyne, särki ja hauki.

  Kalansyönnillä on ympäristölle edullisia vaikutuksia, sillä kalastus poistaa tehokkaasti vesistöihin päätyneitä ravinteita, kuten fosforia ja typpeä, vähentäen samalla vesistöjen rehevöitymistä. Lähikalan, kuten muidenkin paikallisten elintarvikkeiden, kulutuksella on positiivisia vaikutuksia myös alueen työllisyydelle ja aluetaloudelle.

  Kevään aikana tehdään lähikalaruokien testauksia ammattikeittiöiden asiakkaille. Testauksissa ovat mukana Iin ja Raahen ateriapalvelut, Oulun Tuotantokeittiö Oy/Lööki ja Uniresta Oy. Tavoitteena on saada ammattikeittiöiden listoille kahdesta neljään uutta lähikalaan pohjautuvaa ruokalajia. Seuraava asiakastestaus on Kuivaniemen koululla 24.3.2022 klo 10 alkaen.

  – Lähikalaruoat ovat saaneet ruokailijoilta lämpimän vastaanoton, kertoo Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen projektipäällikkö Essi Keränen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

  KalaPajassa kehitellään uusia lähikalatuotteita

  Kotimaisen kalan käyttöä julkisissa hankinnoissa voidaan lisätä tukemalla ammattikeittiöiden, yritysten ja tutkimustahojen yhteistyötä. KalaPaja-tilaisuuksissa kalastajat, jalostajat ja ammattikeittiöiden edustajat pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä maistelemaan, kehittelemään ja testaamaan uusia lähikalatuotteita ammattikeittiöihin.

  Aiemmin pidetyissä KalaPaja-tilaisuuksissa on ollut maisteltavana mm. Calasta Oy:n muikku- ja haukipyöryköitä, Vähäsarja Oy:n valmistamaa siikamurua, Hätälä Oy:n marinoitua ja hiillostettua pannusiikaa ja Kalaliike H. Kuhan hauki-lohimurekepihvejä. KalaPajaan osallistuneiden suosikkireseptiksi on osoittautunut Perämeren perunalaatikko.

  Lähikalan syönti edistää terveyttä ja ympäristön tilaa

  Uusimman tiedon mukaan suomalaiset syövät kalaa keskimäärin 1,7 kertaa viikossa. Syödystä kalasta 28 prosenttia on kotimaista. Ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

  Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on lisätä suomalaisten kalansyöntiä vähintään kahteen kertaan viikossa ja tuplata kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2027 mennessä.

  Lisätiedot: Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen projektipäällikkö Essi Keränen, puh. 041 730 9058

  essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi

  Lisätietoja hankkeesta: https://www.proagriaoulu.fi/fi/lahikalaa-ammattikeittioihin/

  Lisätietoja KalaPaja -tilaisuuksista: https://www.proagriaoulu.fi/files/lahikalaa-ammattikeittioihin/yhteenveto_kalapaja_4.8.2021.pdf.pdf ja https://www.proagriaoulu.fi/files/lahikalaa-ammattikeittioihin/yhteenveto_kalapaja_2_16.11.2021_id_342634.pdf

  Perämeren perunalaatikko

  1 prk (n. 150-200 g) kotimaista kalasäilykettä

  800 g jauhoista perunaa

  2–3 kpl porkkanaa

  4 dl ruokakermaa

  0,5 dl hienonnettua tilliä

  1 tl suolaa

  rypsiöljyä ja/tai voita paistamiseen

  Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Voitele uunivuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  Kuullota peruna- ja porkkanaviipaleita pienissä erissä öljyssä tai voissa paistinpannulla.  Mausta suolalla.

  Lado perunat, porkkanat, kalamuru ja tillisilppu kerroksittain uunivuokaan.

  Laita päällimmäiseksi kerrokseksi ainoastaan perunaviipaleita.

  Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, jonka jälkeen kaada ruokakerma vuokaan tasaisesti ja jatka kypsennystä vielä noin 30–45 minuuttia.

  Peitä laatikko tarvittaessa loppupaistoajasta foliolla.

  Resepti: Maa- ja kotitalousnaiset