• proagriaoulu.fi » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristoAgron blogi » Laadukas lampaanliha lähtee tilalta
 • 03.04.2014

  Laadukas lampaanliha lähtee tilalta

  Tämä blogi-kirjoitus on osa YmpäristoAgro-hanketta, joka keskittyy mm. tuotantoeläinten hyvinvointiin. Viisiosaista ”Lammastilan arkea” -blogia kirjoittaa ProAgria Oulun terveydenhuoltoeläinlääkäri Virpi Kurkela, joka työskentelee viikon ajan Kati ja Kari Haipuksen lammastilalla Kiimingin Huttukylässä.

  Osa 2: Laadukas lampaanliha lähtee tilalta

  Lammastilan aamu alkoi kuten aikaisemmatkin: lampolassa tervehti väkirehua vaativien eläinten äänekäs lauma. Ennen rehun jakoa tarkistimme kuitenkin tiineiden uuhien karsinan mahdollisten uusien tulokkaiden varalta sekä eilen karitsoineiden uuhien ja niiden karitsoiden voinnin. Kaikki hyvin uuhi- ja karitsarintamalla. Ryhdyimme siis rehun jakoon. Hiljaisuus laskeutui lampolaan kun viimeinenkin rehuämpäri oli tyhjennetty eläinten eteen.

  Rehunjaon jälkeen kuivitimme karsinat. Lampaiden karsinoissa kuivikkeita kertyy kerros kerrokselta koko syksyn ja talven ajan. Tähän aikaan vuodesta oljesta ja turpeesta on kertynyt helposti yli puolimetrinen patja. Viileässä lampolassa kuivikepatja tuottaa lämpöä ja kunhan päällä on aina kerros kuivia olkia, on lampailla ja karitsoilla lämmin ja mukava makuualusta. Erityisen tärkeää puhtaus ja kuivuus on karsinoissa, joissa on synnyttäviä uuhia ja karitsoita. Siksi ne on kuivitettava huolellisesti.

  Tänä päivänä joukko uuhi- ja pässikaritsoita lähti teuraaksi. Työ teuraiden kanssa on aloitettu jo edellisellä viikolla käymällä eläinlistat läpi ja punnitsemalla sopivan ikäisiä eli 6-8 kuukautisia karitsoita. Tavoitteena on yli 45 kilon elopaino. Tällöin teurastetun ruhon paino on yli 18 kiloa, joka oikeuttaa erityiseen teuraspalkkioon. Teurastushygienian takaamiseksi kaikki lampaat keritään tilalla. Aloin V-Ä-H-I-T-E-L-L-E-N päästä jyvälle kerinnästä, vaikka tahti ei vielä yltänyt lähellekään ammattilaisten vauhtia. Muutama pässipoikakin pääsi käsittelyyni. Pidin tarkasti mielessä anatomiset eroavaisuuden uuhi-karitsoihin, joten pojat selvisivät kerinnästä melko lailla ehjin nahoin.

  Lopuksi alkoi teurasryhmän kokoaminen ja oppitunti lampurin matematiikasta. Tässä laskuopissa jokaisella laskukerralla päädytään hieman erilaiseen tulokseen ja vasta pitkän päättelyketjun tuloksena on eläinten oikea määrä. Lampaat ovat vinkeitä otuksia, sillä niitä on paljon, korvamerkkien numerot ovat pieniä ja vaativat siksi lukijalta tarkkaa silmää.  Ja kirjurilta tarkkaa päätä. Minulta taisi muutama numero lipsahtaa väärin...

  Työn lomassa juteltiin lammasjuttuja ja harjaannutin lammassilmääni parhaani mukaan: kenen selkä oli tasaisen leveä ja kenellä taas liian kapea etu- tai takapää. Tavoitteena on tasaisen lihaksikas eläin. Meillä teurastettavat lampaat ovat lähes kaikki karitsoita eli alle vuoden ikäisiä eläimiä.  Nuoren eläimen liha on mureaa ja se takaa kotimaisen lihan hyvän maun. On siis vissi ero, ostaako pääsiäiseksi karitsaa vai lammasta. Muista kiinnittää asiaan huomiota kun seuraavan kerran ostat lammasta… siis KARITSAA.

   

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti