• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Vesien varrelta » Käyttö- ja hoitosuunnitelmille odotettu jatkoaika
 • 14.04.2020

  Heikki Tahkola: Käyttö- ja hoitosuunnitelmille odotettu jatkoaika

  Kalastuslain ja -asetusten mukaisesti uusien kalatalousalueiden tehtävänä on muun muassa käyttö- ja hoitosuunnitelmien laatiminen. Niiden piti olla valmiina vuoden 2020 loppuun mennessä. Viimeisimmän valtioneuvostolta saadun tiedon mukaan suunnitelmien laadintaan on annettu jatkoaikaa vuoden 2021 loppuun saakka.

  Kalatalousalueiden toimijoiden kannalta uusi esitys on hyvä ja toivottu. Vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi vesialueiden omistajat ja muutkin kalatalousalueen toimintaan oleellisesti liittyvät tahot eivät voi jatkaa täysimääräisesti KHS-valmisteluja ilman yleisten kokousten päätöksiä. Tällä hetkellä yleiset kokoukset on siirretty myöhempään ajankohtaan.

  Oulun Kalatalouskeskuksen toimihenkilöt Heikki Tahkola ja Jarmo Tuukkanen valmistelevat uutta käyttö- ja hoitosuunnitelmaa Koillismaan kalatalousalueelle. Kuvassa pojat vesiruton kimpussa Kuusamon Vuotungissa. Kuva: Maarit Satomaa

  Toisaalta tilanne antaa oivan mahdollisuuden syventää käyttö- ja hoitosuunnitelman laatimista. Aiemmin lain määräämä aikataulu oli liian tiukka varsinkin laajoilla ja moni-ilmeisillä vesistöalueilla. Myönnetty lisäaika mahdollistaa uusien kalatalousalueiden toimijoiden tutustua toisiinsa paremmin, jolloin yhteisen tahtotilan löytyminen on helpompaa.

  Eri kalatalousalueiden välillä käyttö- ja hoitosuunnitelmia on pyritty suunnittelemaan tiiviissä yhteistyössä. Nyt saatu jatkoaika antaa mahdollisuuden lisätä tätä hyväksi koettua toimintatapaa.

  Toivon, että uusista käyttö- ja hoitosuunnitelmista saadaan käytännönläheisiä ja toimivia työrukkasia uusiin kalatalousalan haasteisiin. Käyttö- ja hoitosuunnitelma on tarkoitettu käyttöä varten, eikä vain lain vaatimaksi pakkopullaopukseksi pöytälaatikkoon.

  Jatketaan käyttö- ja hoitosuunnitelmien valmistelutöitä yhteistyössä avarakatseisesti.

  Verkostoilla tehoa vesienhoitoon -hankkeessa jatketaan vesistökunnostajan karttapalvelun kehittämistyötä. Karttapalvelusta löytyvät uutena tasona uudet kalatalousalueet.

  Kirjoittaja:

  Heikki TahkolaLue lisää

  Heikki Tahkola
  toiminnanjohtaja
  Oulun Kalatalouskeskus

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Verkostoilla tehoa
  vesienhoitoon.
  Lue lisää