• proagriaoulu.fi » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristoAgron blogi » Kasvustohavaintoja luomuhybiridiruispellolta
 • 16.05.2014

  Talvesta selvitty - syysruis vihertää

  Tämä blogi-kirjoitus on osa YmpäristöAgro-hanketta, joka keskittyy mm. luomutuotantoon. Kasvustojhavaintoja luomuruispellolta -blogia kirjoittaa ProAgria Oulun luomuasiantuntija Anna-Leena Vierimaa, joka käy havainnoimassa Haapavedellä Lauri Heiskan luomutilalla hybridirukiin kehittymistä. Elokuussa järjestetään tilalla pellonpiennartilaisuus, jolloin on mahdollista päästä tutustumaan tilan luomuviljelyyn pellonpientareelle.

  Rukiin viljely

  Ruista viljellään Suomessa pääosin syysmuotoisena ja varsinkin pohjoisemmalla alueella syysruis ehtii valmistua paremmin sekä antaa kevätruista paremman sadon. Markkinoilta löytyy kotimaisia syysruislajikkeita kuin myös hybridiruislajikkeita. Hybridiruislajike, jonka siemen on uusittava joka vuosi, on katsottu soveltuvan parhaiten Etelä- ja Länsi-Suomeen. Syysmuotoisten lajikkeiden pahimpana uhkana on talvivauriot, erityisesti niillä lohkoilla, joilla lumi pysyy pitkään.

  Hybridirukiin viljely Haapavedellä

  Havaintokohteena olevalla lohkolla viljellään ensimmäistä kertaa hybridiruista. Ja koska lajikkeesta ei löydy luomusiementä, on tavanomaisen siemenen käytölle haettu lupa.

  Esikasvi ja muokkaukset 2013

  Esikasvina lohkolla on ollut 1-vuotinen viherlannoitusnurmi, jossa timotei-apilaseos. Viherlannoitusnurmesta on korjattu heinäkuussa 2013  säilörehusato. Loppukasvusto on murskattu maahan 17.8 ja lohko on kynnetty 20.8.2013 ja äestetty joustopiikkiäkeellä  22.8.2013 Muuta lannoitusta ei ole käytetty.

  Kylvö

  Evolo-hybridiruis on kylvetty 24.8.2013 ja kylvömäärä on ollut 80 kg/ha. Hybridirukiin kylvömäärät poikkeavat huomattavasti "perinteisen" rukiin kylvömääristä, ovat jopa puolen pienemmät. Evolon kasvuaika on keskimäärin 338 pv ja lämpösummmatarve 936.

  Havainnot

  Rukiin alku oli hyvä, oletettavasti pitkästä lämpimästä syksystä. Mielenkiintoiseksi jäi nähdä miten ruis selviää poikkeuksellisen vähälumisesta talvesta. Kevään tullessa alku oli ollut vihertävää, mutta sen jälkeen kasvusto oli muuttunut pääosin ruskeaksi kuitenki vihertyen uudelleen.

  Kasvustokäynnillä 16.5 rukiin oras oli hyvän rehevää ja tiheää, korkeus oli n. 10 cm. Kasvusto näyttää tässä vaiheessa hyvältä. Ainoastaan metsän reunan läheisyydessä ja alueella jossa lumi oli viipynyt pidempään oli kasvusto selvästi harvempaa ja lyhyempää. Nähtäväksi jää nouseeko kasvusto myös siitä kohden parempaan kasvuun. Myös lumihometta oli havaittavissa selkeästi lumen viivyttämällä kohdalla.

  Ruiskasvusto 16.5.2014

  Ruiskasvusto rehevänä 16.5.2014

  Varjoisemmilla paikoilla oli lumihomeen aiheuttamia vaurioita:

   

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti