• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Jätteiden yö ja Ruokahukka ruotuun -infotapahtuma lapsiperheille
 • Ruokahukka ruotuun & vieraskasvit hallintaan Jätteiden yössä

  Oulu, 07.06.2019

  Maa- ja kotitalousnaiset haastavat kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä. Suomalaiset kotitaloudet heittävät pois syömäkelpoista ruokaa yli 20 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Kaikki tämä ruoka on tuotettu turhaan.

  Tule keskustelemaan ruokahävikin vaikutuksista ja saamaan vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi

  RUOKAHUKKA RUOTUUN -infoon Jätteiden yö -tapahtumaan!

  Tapahtumassa saat tietoa
  •    ruokahävikin määrästä
  •    keinoista sen vähentämiseen
  •    ruokavalintojen vaikutuksesta vesistöihin
  •    Hukantorjuntapartioon liittymisestä

  Infopisteellä luvassa asiaa myös vieraskasvien torjunnasta. Vieraskasvit ovat lajeja, jotka ovat siirtyneet luontaisilta esiintymisalueiltaan ihmisen mukana uusille alueille. Osa näistä lajeista menestyy hyvin ja ne leviävät tehokkaasti edelleen tukahduttaen muuta kasvillisuutta. Nopeasti leviävät haitalliset vieraskasvit, esimerkiksi jättipalsami ja lupiini hävittävät alleen luonnolle tärkeää ja herkkää niittyjen lajistoa.

  Monet haitalliset vieraskasvit ovat levinneet luontoon puutarhajätteen mukana tai villiytyneistä puutarhoista tai asumattomilta tonteilta tai maanrakennuksen läjitysmaiden kautta. Tonttien reunamilla olevia luonnonalueita kannattaakin tutkia asukkaiden kanssa yhteisvoimin ja kitkeä löytyneet haitallisten vieraskasvien alut jo heti pienenä.

  Infopiste on osa jo neljättä kertaa Kiertokaaren alueella järjestettävää Jätteiden yö -tapahtumaa. Tapahtuman järjestää Food & Lounge Tuba ja Kiertokaari, mukana Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin sekä Vieraskasvit hallintaan -hankkeet.

  Ruokahukka ruotuun -infotapahtumat ovat osa Maa- ja kotitalousnaisten Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin hanketta, jolla tarjotaan kuluttajille tietoa mahdollisuuksista vaikuttaa ympäristön, erityisesti vesistöjen tilaan omilla valinnoillaan sekä edistää ravinteiden kierrätystä. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja aktivoida vapaaehtoista vesienhoitotyötä havainnollistamisen ja positiivisen viestinnän avulla.

  Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta.

  ProAgria Oulu ja Oulun maa- ja kotitalousnaiset vievät yhtenä aiheenaan eteenpäin myös vieraskasvilajien hallintaa. Ilmastonmuutos tuo lisätarvetta haitallisten vieraslajien hallintaan luonnonmonimuotoisuuden hoidossa sekä taloudellisten haittojen ehkäisemiseksi. Siihen liittyen toteutamme myös EAKR rahoitteista hanketta Vieraskasvit hallintaan - Haitallisten vieraslajien hallintaan ja torjuntaan liittyvien prosessien ja innovaatioiden kehittäminen.

  Vieraskasvien torjunta on vuoden 2019 aiheena myös valtakunnallisessa maa- ja kotitalousnaisten maisematekokampanjassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden yhteistyöryhmän tiedonvälityksessä, jossa Oulun maa- ja kotitalousnaiset toimivat vuoden 2019 koollekutsujina.