• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Jalat maassa uskaltaa ajatella isosti
 • Jalat maassa uskaltaa ajatella isosti

  Kun johtaa yritystään jalat maassa ja talous edellä, uskaltaa ajatella isosti ja tehdä rohkeita siirtoja.

  Tomi ja Anniina sekä Juha ja Lea Pirkola ottivat nelisen vuotta sitten haltuun veljesten kotitilan Pyhäjoen Yppärissä. Tila kasvattaa lihasikoja, joiden rehuvilja viljellään itse. Yrittäjät kiittävät edellistä sukupolvea, Pauli ja Seija Pirkolaa, joka loi hyvän ja vakaan pohjan jatkaa eteenpäin. Henkinen tuki on edelleen lähellä, kun sitä tarvitaan.

  – Olemme myös mukana neljän tilan Niitynmaan Porsas Oy:ssä, joka syntyi 1990-luvulla turvaamaan osakkaidensa porsaan saannin. Jollei isäni olisi lähtenyt yhteistyöhön mukaan, ei taitaisi olla tätäkään, yhtiön toimitusjohtajuutta hoitava Tomi kertoo.

  Pirkolan tilalla on kaksi sikalarakennusta kasitien kahta puolen. Uusien yrittäjien aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Ensiksi valmistui kuivaava viljasiilo uuden tilakeskuksen pihaan. Sitten vuorossa oli konehallin ja omien toimistotilojen rakentaminen, ja heti perään neljän sikalaosaston laajennus ja uusi lietesäiliö.

  Suoraviivaista tekemistä

  Pirkolan perheyrityksen tavoitteena on mahdollisimman suoraviivainen arki ilman turhia työvaiheita ja siirtoja. Varmuutta työhön tuovat isot varastot, automaatio ja koneistus. Yrittäjät painottavat suunnitelmallisuutta ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Siemenet ja lannoitteet hankitaan hyvissä ajoin ja mielellään ”enemmän kuin millilleen”.

  – Kun vuodet ja hinnat vaihtelevat, on tärkeää, että omalle viljalle on riittävästi varastotilaa. Asialla on ollut merkitystä tänäkin vuonna, kun keväällä hukkui veden alle 129 hehtaaria peltoa ja kaikki kylvöt menivät uusiksi, Tomi Pirkola kertoo.

  Sikalan ilmastointi, ruokinta ja valvonta on etäohjattua. Tuotantoa halutaan kehittää ja kasvattaa niin pitkälle kuin se eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta on mahdollista.

  – Eläinten hyvinvointi vaatii jatkuvaa tarkkailua sekä kasvun ja ruokinnan seurantaa. Possut eivät voi tonkia ulkona, mutta tilalla on kuivikkeita ja muita virikkeitä. On tärkeää tuntea eläinten käyttäytymistä, että siirrot sujuvat mahdollisimman stressittömästi, Anniina ja Lea sanovat.

  Työnjako on muotoutunut luontevasti kunkin oman kiinnostuksen mukaan. Kun Tomi hoitaa kylvöt, Juha vastaa puinneista. Naiset huolehtivat eläimistä ja toimistotöistä. Lisäksi tilalla käy yksi lomittaja.

  Matala kynnys yhteydenottoon

  Pirkolan kumppaneita ovat ProAgria Oulun talouden ja kasvintuotannon asiantuntijat. Tilan pitkäaikainen talousasiantuntija Heikki Ollikainen on ollut tukena niin tilakaupoissa kuin edelleen verotukseen ja kirjanpitoon liittyvissä kysymyksissä.

  – Ei ole niin pientä asiaa, etteikö asiantuntijaan voi ottaa yhteyttä ja saada vahvistusta omille näkemyksille ja pohdinnoille. Taloutta voi tarkastella ja asioita pallotella helposti ja ketterästi Neuvo-rahaa hyödyntäen, vahvistaa talouden ja johtamisen asiantuntija Petri Koivisto.

  Juuri näin Pirkolan tilalla toimittiin viimeksi keväällä, kun edessä oli puimurin hankinta ja oli tarve selvittää ison investoinnin vaikutukset yrityksen talouteen.

  Tomi Pirkola pitää tärkeänä, että yritys tietää koko ajan, missä mennään. Juoksevat menot kuten rehumaksut hoidetaan automattisesti, eikä siirretä eteenpäin.

  – Maailma muuttuu koko ajan. On tärkeää pitää maksuvalmius kunnossa ja välillä viisasta miettiä, mihin on matkalla ja mitä tehdä, jos odottamattomat muutokset koskettavat yhtäkkiä omaa tilaa, Petri Koivisto lisää.

  Petri Koivisto (vasemmalla) ja Tomi Pirkola ovat yhtä mieltä siitä, että muuttuvassa maailmassa maatilalla pitää olla suunnitelma, mitä tehdä, jos muutokset yhtäkkiä koskettavat omaa toimintaa.

  Pirkolan tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1723. Juha (vasemmalla), Lea, Anniina ja Tomi Pirkola ovat tilan 11:nnet omistajat.


  Pirkolan tila
  • peltoalaa vuokramaineen 410 hehtaaria
  • noin 3 000 lihasikaa
  • vehnän ja ohran viljelyä rehuksi, myös hevosheinää
  • osakkaana Niitynmaan Porsas Oy:ssä
  Lisätietoa