• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maito » Ininää ja surinaa
 • 24.06.2021

  Ininää ja surinaa

  Sateinen kevät  ja alkukesä sekä lämpö ovat olleet sääskille ja muille öttiäisille otollista aikaa. Se tuo omat haasteet tilallisten ja eläinten arkeen. Oulun seudulla sääskien määrä on tänä vuonna normaalia pahempi, ja tätä tekstiä kirjoittaessa näyttää alkavan myös paarma-aika.

  Navetoissa, karjasuojissa ja laitumilla eläimet ovat helppo kohde sääskille, kärpäsille ja paarmoille. Märkä kevät mahdollisti sääskien hyvät olosuhteet selvitä ja lisääntyä lammikoissa, pelto-ojissa ja muissa kosteissa paikoissa. Siitä seurannut lämmin jakso aiheutti myös sen, että sääsket kuoriutuivat yhtä aikaa. Hyttyset munivat munat paikkoihin, joissa vesi seisoo useamman päivän. Viime vuonna munitut munat kuoriutuvat vasta tänä kesänä.

  Eniten navetoissa aiheuttavat haittaa kärpäset ja paarmat, mutta laiduntavat eläimet saavat varmasti osansa myös sääskistä ja mäkäräisistä. Kärpäset ja muut ötökät ovat tautien leviämisriski ja saattavat myös alentaa maitotuotosta. Helle yhdistettynä kaiken maailman itikoihin ja kärpäsiin ovat iso haittatekijä tuotannolle, mikäli asiaa ei ota huomioon. Lehmien stressitaso nousee, ja energiaa kuluu kärpästen ja muiden hyönteisten häätämiseen.

  Kärpäsiä ja hyönteisiä on pidetty yhtenä yleisimmistä tautien aiheuttajista. Ne levittävät tautia jaloissaan ja osa myös syljessään. Hygienia heikkenee myös kärpästen ulostaessa kaikkialle, missä ne liikkuvat. Kesämastiitti on yleensä kärpästen levittämä akuutti utaretulehdus ummessa olevilla lehmillä ja hiehoilla. Erityisesti vedinhaavat ja ihovauriot houkuttelevat tiettyjä kärpäslajeja.


  Vasikat pääsevät ulkoilemaan usein näin kesällä ja esimerkiksi igluissa on mukava kesää paistatella. Tänä kesänä myös vasikat ovat kärsineet sääskistä ja kärpäsistä. Iglujen sijoittelua kannattaakin mahdollisuuksien mukaan miettiä ja etsiä hyvät olosuhteet. Helposti ajatellaan, että pelloilla metsänlaitaan laitetut iglut ovat varjossa, mutta ei ehkä hoksata hyönteisten määrää näillä alueilla.

  Ilman olisi hyvä kulkea ja tuulen käydä, mutta kovin suojaisat rakennuksien nurkkaukset estävät ilmavirran. Kärpäset levittävät vasikoihin sairauksia, kuten hengitystietulehduksia. Myös kasvu saattaa kärsiä. Kärpäset munivat mieluiten vasikoiden lantaan, jolloin niiden suosituimpia lisääntymispaikkoja ovat vasikkakarsinat ja ympäristö.

  Puhtaus ja siisteys torjunnan peruste

  Kuinka näitä raivostuttavia surisijoita ja inisijöitä sitten saisi vähennettyä edes siedettävälle tasolle. Kärpäsiä olisi hyvä alkaa torjua heti keväällä, kun ensimmäiset auringon säteet alkavat herätellä niitä koloistaan. Markkinoilla on monenlaisia tuotteita tarjolla hyönteisten torjunta-aineista laitteisiin.

  Ennaltaehkäisy sekä puhtaus ja siisteys ovat tehokkaan torjunnan perusta.  Yksi tapa vähentää hyttysten määrää on poistaa niiden lisääntymisalueet tai hävittää mahdollisuuksien mukaan minimiin. Paikat tai altaat ja astiat, joissa vesi pääsee seisomaan vaihtumatta, kannattaa poistaa tai tyhjentää. Toimiva ilmanvaihto ja tuulettimet ovat hyvä hyttyskarkote, sillä seisova ilma on kosteaa ja hajut houkuttelevat hyönteisiä.

  Kärpäset munivat paikkoihin, joissa on lantaa ja rehujätettä. Ruokintapöytä kannattaa heti keväisin ja kesälämpimillä pitää siistinä ja putsata usein mahdolliset piintyneet rehujäämät. Erityisesti vasikoiden ruokintapöytä on hyvä puhdistaa päivittäin sekä vaihtaa raikasta ja puhdasta rehua eteen. Myös vähintään viikoittainen karsinan tyhjennys lannasta vasikkalassa ja igluissa vähentää kärpästen lisääntymistä.

  Navetan pesu ja puhdistus perusteellisesti olisi hyvä tehdä ainakin kerran vuodessa. Eläinten makuuparret ja aluset pidetään puhtaina ja kuivina. Vesiastiat puhdistetaan erityisesti helteellä kerran päivässä. Kärpäsille otollisia lisääntymispaikkoja ovat myös piintyneet lantakolat, likaiset ämpärit tai erilaiset kulmaukset. Näihin auttaa voimakas pesu.

  Vaihtoehtojen kokeilua

  Vaihtoehtoja kärpästen ja hyönteisten torjuntaan on useita. Erilaiset sumutteet ovat tehokkaita aikuisten kärpästen torjuntaan, mutta eivät tehoa niinkään toukkiin. Sumutteet ovat myös hetken huumaa eli niistä ei ole pitkäaikaista apua. Myös maaleja, liimapyydyksiä ja sähköisiä pyydyksiä käytetään paljon. Erityisesti maitohuoneessa liimapaperit ja sähköiset pyydykset ovat suosittuja myrkyttömyytensä vuoksi.  

  Kärpäsmaalista löytyi jonkin verran kokemuksia, ja sitä on pidetty ihan toimivana vaihtoehtona. Maaliseoksella maalataan paikat, joissa kärpäset oleilevat mielellään - tolpat, ikkunoiden reunat ja rakenteet lantakourujen lähellä. Maalilla käsitellään kovia ja puhtaita pintoja. Valmistetta ei saa levittää paikkoihin, joita eläimet yltävät nuolemaan. Se on myrkyllistä mehiläisille.

  Tuotetta saavat ostaa vain koulutetut ammattilaiset, jotka ovat tuholaistorjuntatutkinnon suorittaneet, tai kasvinsuojelututkinnon suorittaneet viljelijät, jotka käyttävät tuotetta omalla maatilallaan. Maali on tarkoitettu kärpästen torjuntaan kotieläinsuojissa ja jätteiden käsittelytiloissa. Sen hinta on noin 135 euroa.

  Erilaiset hyttys- ja kärpäsansat voisivat olla myös kokeilun arvoisia. Mosquito magnet on ollut tänä kesänä suosittu ostos. Siitä kuitenkin on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on käyttäjääkin. Miksipä sellaista ei voisi kokeilla myös navettaympäristössä? Karkotin houkuttelee hyttyset ansaan nestekaasun avulla. Miinuspuoli näissä isoissa magneteissa on usein hinta, mutta saako halvalla hyvää?

  Itselläni on hyviä kokemuksia jo hittituotteeksikin nousseesta Thermacell-hyttyskarkoittimesta. Se on hajuton, tehokas ja toimii kaasulla, joka lämmittää hyttystorjuntamattoa. Tehoaine muodostaa laitteen ympärille noin 20 neliön hyttysvapaan alueen. Kaasusäiliö kestää 8-12 tuntia. Kuinka tämä toimisi vasikkaiglujen ympärillä pahimpaan hyönteisaikaan tai vaikka öisin, kun on hämärää ja sääsket liikkuvat aktiivisimmin. Hinta on 25-30 euroa.

  Positiivista kokemusta on myös EcoKoivu-paarmaöljystä, lähinnä hevosilla paarmojen ja sääskien torjuntaan. Voisi toimia myös vasikoiden kanssa. EcoKoivun paarmaöljyn hinta noin 20 euroa litralta.

  Naudoilla käytetään myös jonkin verran selkään levitettävää, reseptillä saatavaa Coopersect Spot on torjunta- ainetta, josta on lukemani mukaan hyviä käyttökokemuksia. Aine on paikallisvaleluliuos, jonka vaikuttava aine on deltametriini. Liuos uusitaan noin neljän viikon välein laidunkaudella, mutta se kestää kuitenkin hyvin sään vaihteluita. Naudoilla varoaikaa maidolle ei ole.

  Hyviä kokemuksia petokärpäsistä

  Kärpästen torjuntamenetelmistä lukiessani yhdeksi hyväksi menetelmäksi nousivat petokärpäset. Täytyy myöntää, että tämä oli ihan uusi juttu, ja siksipä selvittelinkin enemmän aihetta.

  Petokärpäsmenetelmä soveltuu parhaiten lietelantanavetoihin ja -sikaloihin. Se on biologista kärpästorjuntaa, joten luomutilallisetkin voivat sitä käyttää. Muualla Euroopassa petokärpäset ovat olleet käytössä jo yli 30 vuotta. Kärpänen on laiska ja valonarka, joten se piiloutuu mielellään ritilöiden alle munimaan, oleilemaan ja pariutumaan. Petokärpänen ei pidä elämistä, eikä ylipäätään lentelystä päivin ja öin. Ne ovat täysin turvallisia, eivätkä vahingoita ihmisiä tai  eläimiä millään tavalla.

  Petokärpästen munista kehittyneet toukat käyttävät ravinnokseen samaan paikkaan munivien navettakärpästen toukkia ja tuhoavat näin navettakärpäskantaa. Petokärpäskasvatus on tarkoin sertifikoitua ja tutkittua, joten ne eivät tuo mukanaan esimerkiksi tauteja ja eliöitä. Kärpäsiä toimitetaan 7-8 kertaa vuodessa, ja ne kasvatetaan puhtaissa laboratorio-olosuhteissa. Yksi pussi petokärpäsiä riittää 100 neliölle, ja pussissa on jopa 12 000 eri kasvuvaiheessa olevaa petokärpästä. Lähde: Kotieläintarvike.fi

  Aholan Maito Utajärveltä on käyttänyt jo vuosien ajan petokärpäsiä. Suvi Väisäsen mukaan helppo ja hyvä konsti kärpästen torjuntaan luomutilalla. Kärpäset tilataan aikaisin keväällä  ja niitä tulee siitä eteenpäin tasaiseen tahtiin. Hyönteisten torjunta on kuitenkin monen tekijän summa. - Siisteys ja siivoaminen yhdistettynä petokärpäsiin on toimiva systeemi, Väisänen sanoo.

  Mielenkiintoista kerrassaan! Ja myrkytöntä!

  Kirjoittaja:

  Elviira KopolaLue lisää
  Elviira Kopola
  maidontuotannon asiantuntija

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Tartu toimeen ajoissa

  Yhteenvetona

  • Aloitetaan hyönteisten torjunta heti keväällä, kun ilmat alkavat lämmetä.
  • Tehdään ennaltaehkäisevää torjuntaa.
  • Pidetään paikat siisteinä.
  • Hommataan torjuntaan sopivia menetelmiä.

  Nautitaan kesästä!