• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maa- ja kotitalousnaiset » Hyvinvointia ruoasta -ohjaajat opastavat kohti terveellisiä ruokailutottumuksia
 • 04.05.2022

  Hyvinvointia ruoasta -ohjaaja opastaa kohti terveellisiä ruokailutottumuksia

  Ohjaaja suunnittelee ja organisoi ryhmän toimintaa sekä vastaa osallistujien oppimisprosessin etenemisestä. Hänen kiireetön ja avoin läsnäolonsa luo rauhallista ja luottavaista tunnelmaa, jossa kaikkien on hyvä olla. Kun ohjaaja itse on motivoitunut terveellisistä elämäntavoista, myös osallistujat innostuvat niitä kokeilemaan ja noudattamaan.

  Tiesitkö, että suomalaisista miehistä vain 14 prosenttia syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä ravitsemussuositusten mukaisesti vähintään puoli kiloa päivässä? Tai että lähes jokaisella suomalaisella miehellä ylittyy suolan enintään viiden gramman saantisuositus päivässä?

  Kun tarkastelee Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia, voi todeta, että suomalaisten miesten ravitsemuksessa olisi parantamisen varaa. Eikä voida puhua pelkästään siitä, että miesten ravitsemuksessa olisi parantamisen varaa, vaan myös suurimmalla osalla naisista ylittyy päivittäinen suolan saantisuositus, ja heistäkin ainoastaan 22 prosenttia syö kasviksia saantisuositusten mukaisesti. Yhteenvetona todettakoon sittenkin, että suomalaisten ravitsemuksessa olisi parantamisen varaa.

  Hyvinvoinnin peruspilari

  Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on yksi hyvinvoinnin peruspilareista unen, liikunnan ja toimivien ihmissuhteiden lisäksi. Jos jokin peruspilareista ei ole kunnossa, se heijastuu arjessa jaksamiseen.

  Terveellinen ravitsemus ja säännöllinen ruokarytmi auttavat pitämään olon virkeänä ja jaksamaan arjessa. Ravitsemuksella on suuria vaikutuksia myös terveydentilaamme. Esimerkiksi runsas suolan käyttö voi nostaa verenpainetta ja altistaa siten sydän- ja verisuonitaudeille, tai liiallinen energiansaanti altistaa ylipainolle, joka puolestaan voi lisää riskiä sairastua muun muassa diabetekseen.

  Arjen sankarit – miehet kuntoon ja työllistymisen polulle -hankkeessa on järjestetty Hyvinvointia ruoasta -ryhmiä, joissa on kerrottu terveellisestä ravitsemuksesta ja opeteltu yhdessä laittamaan terveellistä ruokaa työelämän ulkopuolella olevien miesten kanssa. Tavoitteena on ollut parantaa heidän hyvinvointiaan ja toimintakykyään sekä tukea samalla työllistymistä.

  Lisäksi syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana on järjestetty kuntouttavan työtoiminnan ohjaajille ja muille sosiaalialan ammattilaisille Hyvinvointia ruoasta -ohjaajakoulutuksia, joissa on kerrottu, kuinka järjestää Hyvinvointia ruoasta -ryhmiä omassa toiminnassaan. Tarkoituksena on, että ryhmätoiminta jatkuisi hankkeen päättymisen jälkeenkin.

  Opas ohjaajille

  Ohjaajien tueksi on laadittu Hyvinvointia ruoasta -ohjaajan opas, joka sisältää taustatietoa miesten ravitsemuksesta, tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ja ruokailutottumuksista sekä valmiin ohjelmarungon ja ohjeet Hyvinvointia ruoasta -ryhmän läpiviemiseksi. Ohjaajan opas on laadittu siten, että ryhmätoiminta olisi mahdollisimman helppo ottaa käyttöön.

  Helppokäyttöisyyden puolesta puhuu se, että opas sisältää teoriatiedon ja ohjelmarungon lisäksi muun muassa valmiit reseptiehdotukset ostoslistoineen ruoanvalmistuskerroille ja tehtäviä, joiden avulla osallistujat voivat pohtia ravitsemustaan ja ruokailutottumuksiaan. Lisäksi tehtävät toimivat hyvinä keskustelun avaajina, mikäli aiheita on muuten vaikea ottaa puheeksi osallistujien kanssa.

  Hyvinvointia ruoasta -ryhmätoiminta sisältää kuusi varsinaista tapaamiskertaa, joista ensimmäinen on Tästä se lähtee -aloitustapaaminen. Loput viisi kertaa ovat toiminnallisia ruoanvalmistusta sisältäviä tapaamisia, joista jokaisella kerralla on oma teemansa: Säännöllisellä syömisellä rytmiä päivään, Säästöjä ruokakuluihin, Mikä ohjaa ruokailutottumuksiani?, Terveyttä kasviksista ja Omat valintani jatkossa.

  Ohjaaja voi tarvittaessa vaihtaa tapaamiskertojen paikkaa ja soveltaa sisältöjä ja tapaamiskertojen kulkua ryhmälleen sopivaksi. Vaikka opas on laadittu miesten ravitsemus mielessä pitäen, sitä voi soveltaa myös muille kohderyhmille, sillä terveellisen ravitsemuksen perusteet ovat kaikille samat.

  Ohjaajan opas on kaikkien käytettävissä, joten tutustu oppaaseen ja sovella sitä vapaasti omassa toiminnassasi tai hyödynnä sitä itse oman ravitsemuksesi ja ruokailutottumuksiesi parantamiseksi.

  Teksti:

  Essi KeränenLue lisää

  Essi Keränen
  ruoka- ja elintarvikeasiantuntija
  Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu

   

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Arjen sankarit –
  miehet kuntoon ja
  työllistymisen polulle.
  Lue lisää

  Katso video