Hyönteistaloudesta mahdollisuuksia liiketoimintaan

30.01.2018

Hyönteisala on saanut Suomessa hyvän vastaanoton: tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, ja hyönteiskasvattamoja nousee jatkuvasti täyttämään tarvetta.

Oulun seudun BiotalousLeader -hanke järjestää torstaina 1.2. klo 12-15 Hyönteistaloudesta bisnestä -infotilaisuuden Kempeleessä Pirilän luentosalissa (Piriläntie 145). Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen.

Suomen sallittua kokonaisten hyönteisten käyttämisen elintarvikkeena on hyönteistalouden ympärille noussut useita yrityksiä ja monet elintarvikeyritykset ovat kiinnostuneita kotimaisen hyönteisproteiinin käytöstä.

Hyönteistuotanto tuo uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan, muun muassa vientiin ja kiertotalouteen. Uusia liiketoimintamalleja voi syntyä esimerkiksi alkutuotantoon ja jatkojalostukseen. Useat hyönteisalan yritykset tähtäävät kotimaiden markkinoiden lisäksi vientiin.

Hyönteistalouteen liittyy myös selvitettäviä asioita ja avoimia kysymyksiä. Miten tuontihyönteislajit vaikuttavat elinympäristöömme?  Esimerkiksi kotisirkka löytyy jo vieraslajilistaltamme. Vieraslaji voi levitä myös sisätilojen rakenteisiin, jos käsittelyssä ei noudateta ohjeita.

Uusien hyönteislajien osalta täytyy estää luontoon leviämisen riskit, joista on syytä tiedottaa varsinkin harrastelijoille. On tärkeää tuoda esille oikeat menetelmät esimerkiksi hyönteisten munia sisältävien jätteiden hävittämisestä ja huolellisuudesta eläviä hyönteisiä käsiteltäessä.


Kuhnurintoukkia odottelemassa pannulle pääsyä. Kuva: Kaisa Myllykangas

Kiertotalous on yksi Suomen meneillään olevista kärkihankkeista ja hyönteiset istuvat myös siihen teemaan hyvin. Mehiläistuotannossa syntyvät kuhnurintoukat ovat tähän asti olleet ylijäämää, jota ei ole ollut mahdollisuutta hyödyntää. Lainsäädännön muututtua myös kuhnurintoukkia on mahdollisuus käyttää elintarvikekäytössä.

Hyönteisfarmariksi?

Hyönteistaloudesta bisnestä -infotilaisuus 1.2. klo Klo 12 - 15, Kempele, OSEKK, Pirilän luentosali, Piriläntie 145.

Ennakkoilmoittautuminen!

Lisätietoa aiheesta.