• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Vesien varrelta » Harri kiittää
 • 24.09.2021

  Hei, olen harjus!

  Harriksikin minua kutsutaan. Kuulun lohikaloihin ja minut erottaa siiasta korkeasta purjemaisesta selkäevästä.

  Pidän erityisesti viileästä, runsashappisesta ja sorapohjaisesta joesta. Saatan kasvaa jopa 60 senttiä pitkäksi. Suurin osa sukulaisistani painaa alle kilon, mutta jotkut serkuistani ovat jopa yli kuusikiloisia.

  Asun Liminganjoessa. Kiitos siitä kuuluu Limingan Kalastajaseuralle, kun toivat minut tänne pienenä poikasena. Olen täällä viihtynyt jo useamman vuoden ja laskenut mätini joen sorapohjaan. Siippani hedelmöittämästä mädistä on syntynyt jokeen jo uusi sukupolvi.

  Harmikseni soraikot ovat liettyneet ja haittaavat uusien jälkeläisten selviytymistä. Nyt tähän on kuitenkin saatu parannusta. Impinpäivänä 11.6. kuluvaa vuotta kävi Värminkoskellla melkoinen molske, kun innokkaat talkoolaiset lisäsivät aivan mahtavaa soraa jokeen. Joukkoa johti lupsakalla otteellaan Oulun Kalatalouskeskuksen Heikki Tahkola. Oli kerrassaan mukava kuunnella sitä iloista jutustelua.

  Vähän se ensin säikäytti, kun soraa alkoi lentää jokeen, mutta onneksi ehdin alta pois. Piti oikein kauempaa tiirailla, minkälainen porukka siellä oli. Näin ainakin kolmisenkymmentä talkoolaista kahdessa ketjussa siirtämässä sangoissa soraa kohti jokea Heikin valitsemiin kohtiin.

  Höristelin siinä korviani kuullakseni tarkemmin, ketkä olivat asialla. Kuulin, että ainakin Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, LC Liminka-Liminganlahti, MTK-Liminka, Limingan yrittäjät ja Limingan osakaskunta olivat talkoissa mukana, ja Limingan kunta oli maksanut soran.

  Kiitos kaikille mukana olleille ja tervetuloa uudelleen. Jos joku jäi mainitsematta, kiitos hänellekin.

  Limiganjoen Harrin puolesta


  Arto Iwendorff
  Johtava vesitalousasiantuntija
  Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Virtavesikunnostusta talkoilla.
  Lue Heikki Tahkolan blogi