• proagriaoulu.fi » ProLiideri » Tiimi » Hankkeessa mukana olevat yritykset
 • Hankkeessa mukana olevat yrittäjät

  Sirpa Lunki, Siikalatva

  Hei, olen Sirpa, olen äiti, aloitteleva maatalousyrittäjä ja opiskelija. Mikäli en opiskelisi niin käyttäisin arkeni suurelta osin Ruukissa Lukella päivätyössä puuhaten naudanlihantuotannon kehittämistoimien parissa. Tänä vuonna arkeni on pitänyt sisällään eläintenhoitotöitä, tilan kehittämistä ja eläintilojen muutostöitä, opintoja ja tilan muita töitä. Aimo osan ajasta on vienyt corona-arki lasten kanssa.

  ProLiiderissä minua innostaa kokemusoppiminen ja uuden tiedon mukavan tiivistetty muoto. Yhteinen tekeminen ja keskustelut. Yhteiset päivät innostavat ideoimaan ja katsomaan myös omaa toimintaa uudesta näkökannasta.  

  Juha ja Suvi Moilanen, Siikajoki

  Olemme Juha ja Suvi Moilanen Palokankaan maatilalta Ruukista. Tilamme päätuotantosuunta on naudanlihantuotanto ja olemme erikoistuneet vasikoiden välikasvatukseen. Kahden yrittäjän lisäksi tilalla työskentelee yksi työntekijä ja kesällä kausityöntekijöitä. Tila on omavarainen vasikoiden ruokintaan tarvittavan säilörehun ja rehuviljan suhteen. Lietteenlevityksen hoitaa urakoitsija, kaikki muut peltotyöt tehdään itse omalla kalustolla. Suvi vastaa eläintenhoitotöistä ja Juha kone- ja peltotöistä. Vastuut töiden suunnittelusta, työntekijöiden ohjauksesta ja kirjanpitotöistä on jaettu yrittäjien kesken vastuualueittain.

  Mielenkiintoisinta työssä on monen eri osa-alueen hallitseminen hyvin, jotta maatila pystyy menestymään ja toiminta on kannattavaa. Parasta työssä on jatkuva kehittyminen, uuden oppiminen ja asetettujen tavoitteiden saavuttaminen.

  ProLiideri-hankkeesta saatujen tietojen ja taitojen avulla olemme opetelleet kehittämään tilamme johtamista. Olemme muun muassa oppineet tunnistamaan niin yrittäjien kuin työntekijöiden vahvuuksia ja pyrimme tulevaisuudessa hyödyntämään oppimaamme työtehtävien jakamisessa. Hankkeessa mukana olevien toisten yrittäjien kanssa käydyt keskustelut ovat erinomaista vertaistukea.

  Jaakko Tervakangas, Siikajoki

  Sauli Joensuu, Raahe

  Marko Pietilä, Niemelän tila Oy, Liminka

  Mika Räbinä, Siikalatva

  Olen Mika Räbinä ja toimin maatalousyrittäjänä. Päätuotantosuunta on perunan kantasiemenen viljely ja kauppakunnostus. Tilallani viljelen myös viljaa ja nurmea. Metsätalous on myös osa tilamme toimintaa. Toimin myös sivutoimisesti Lantmännen Agro Oulun viljelyohjelman myyjänä.

  Työssäni parasta on sen monipuolisuus.

  Proliideri-hanke on tuonut uusia tuttavuuksia ja laajentanut näkemystä rinnakkaisille toimialoille, koneurakointiin ja sonnin kasvatukseen. Uskon heidän jäävän ”vertaistueksi” pitkäksi aikaa ja tuovan näkemyksiä jotka yksin yrittäessä eivät koskaan avautuisi samalla tavalla.

  Janne Seppälä, Liminka

  Olen Janne Seppälä, Koneurakointi Seppälä Oy:n toimitusjohtaja Limingasta. Pyöritämme yritystä yhdessä puolisoni Sarin kanssa: Sari hoitaa mm. laskutukset sekä tarjoukset ja minä teen enemmän käytännön työtä. Yrityksessämme on lisäksi kokoaikainen työntekijä ja kiireapulaisia aina tarpeen mukaan.

  Koneurakointi Seppälä Oy on perustettu vuonna 2010. Alun perin koneurakointi oli maatalouden sivuelinkeino, mutta ajan mittaan sille perustettiin oma osakeyhtiö. Tällä hetkellä työtämme käytännön tasolla ovat kesäisin turvetyöt ja talvikaudella teemme lumitöitä, kiinteistönhuoltoa sekä jäänhoitotöitä. Tulevaisuudessa yritys keskittynee entistä enemmän kiinteistöhuoltoon ympäri vuoden.

  Työssäni parasta on yrittäjän vapaus ja piina – menot on suunniteltava pitkälti töiden mukaan ja tilanteet voivat muuttua äkistikin. Kuitenkin juuri vaihtelu ja hektisyys työssä ja yrittäjyydessä viehättää. Tuntuu, että ei kai sitä muuta osaisikaan tehdä, varsinkaan siistiä sisätyötä.

  Kun tekemiset ovat kausiluonteisia, hektisiä ja kaluston on pysyttävä ajan tasalla, on kokonaisuuden hallinta haaste. Proliideriin lähdimme, että löytäisimme mm. uusia keinoja kassanhallintaan. Tähän olemme jo saaneet, hieman yllättäen, apua Tanskan opintomatkalla. Tutustuimme tuolla reissulla oppaaseemme, jonka avulla löysimme uutta kalustoa Ruotsista. Aiemmin ei olisi tullut mieleenkään hankkia kalustoa ulkomailta, kun verkostoja ei ollut.

  On ollut valtavan mielenkiintoista kuulla toisten yrittäjien tarinoita. Kotimaan opintomatkaa odotamme suurella mielenkiinnolla.

  Mukana myös:

  Alatalon tila Oy, Nivala

  Antroma Oy, Siikajoki

  Janne ja Inga Manninen, Oulu

  JJ-Liha, Ii

  Kalajoen Neliveto Oy, Kalajoki

  Koneurakointi Konola Oy, Siikalatva

  Kosken Kone Oy, Nivala

  Kujalan Tila Oy, Hailuoto

  Lauri Rahko, Tyrnävä

  Maatalousyhtymä Matinolli Tommi ja Tero, Tyrnävä

  Mäläskän peruna Oy, Tyrnävä

  Opfarm Oy, Tyrnävä

  Vitikon tila & Vitikon hake Liminka