• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Ennätysvuodet edessä
 • 12.03.2019

  Ennätysvuodet edessä

  Maitoliideriläiset tekivät opintomatkan Suomessa. Tutustuimme erilaisiin menestyneisiin yrityksiin ja haimme pallotteluseinää tulevaisuuden visioille. Tarkoituksenmukaisesti kohteena ei ollut ainuttakaan maitotilayritystä. Nyt oli tavoitteena irtautua tutusta ja turvallisesta ja lähteä haistelemaan ihan uusia näkökulmia. Miten menestyvät suomalaiset yritykset vastaavat muuttuvaan toimintaympäristöön?

  Ensimmäinen pysähdys oli Kyrö Distillery Isossakyrössä. Ruistislaamossa valmistetaan ruisviskiä ja ruisginiä vanhan osuusmeijerin, Oltermannin synnyinpaikan tiloissa. Toiminta on alkanut vuonna 2014 viiden miehen saunan lauteilla saadusta ideasta. Nyt yrityksen tuotteita myydään 30 eri maassa.


  Kyröläiset lehmät ovat kertoman mukaan erityisen onnellisia, kun saavat kyröläistä ruismäskiä syödäkseen

  Koko vierailussa henki ylpeys omasta tuotteesta. Ja yrityksen lyhyttä historiaa kuunnellessa meinasi ihan hiki tulla. Mutta ei – pohjalaisella tempolla mentiin eteenpäin. Aina kun eteen tuli kysymys tai haaste, siihen hankittiin vastaus ja ratkaisu. Tuloksena se, että ruisviskimatkan varrella eteen tulleesta ginistä nousi tämän hetkinen päätuote. Laakereilla ei pohjalaiseen tapaan levätä, vaan tavoitteena on olla vuonna 2022 maailman tunnetuin ruisviskitislaamo.

  Tavoitteena TOP 10

  Seuraava vierailukohde – tulevaisuuteen suuntaava Piglet Oy tuottaa 600 emakon yrityksestään lihasikoja sekä välitys- ja hybridiporsaita. Juha ja Jaana Hakomäen mukaan yrityksen suurin riski on eläinten ja ihmisten terveys. Se otetaan vakavasti. Jo saapuminen sikalan eteiseen laittoi maitoporukan miettimään tautisuojausta ja eläintautiriskien hallintaa. Ulkovaatteet jätettiin bussiin ja kengät ulos. Sukkien päälle suojatossut, käsien pesu ja desinfiointi sekä nimi listaan. Näillä eväillä päästiin ainoastaan yrityksen toimistohuoneeseen.

  Vaikka porsaan hinta on koko ajan vakaan heikko, se ei estä yritystä tekemästä asiallista taloudellista tulosta. Tilinpäätös tuloista ja menoista tehdään kuukausittain. Tavoitteena on olla alan yrittäjien TOP 10 -joukossa koko ajan, ja myös kustannusrakenteen osalta.

  Juha on panostanut muun muassa genetiikkaan ja sen osaamiseen. Hän painotti, että eläinainesta ei saa olla liikaa uudistussektorilla, vaan suurimman osan pitää olla tuottavia yksilöitä.


  Piglet Oy:n toimistossa oleva valkotaulu ja kuva investointisuunnitelmasta kiinnostivat kovasti. Tulossa on muun muassa katselutasanne vierailijoille, josta voidaan avoimesti esitellä sikalan toimintaa.

  Palkkaa itseäsi parempia

  Seuraavana aamulla askelsimme hotellin portaita alakertaan kuuntelemaan vuoden 2015 eteläpohjalaiseksi johtajaksi valitun Jan-Erik Hagforsin kertomusta työterveys- ja lääkäripalveluita tuottavan Härmä-Medin henkilöstöjohtamisesta. Tartuntapintaa maitotilan tulevaisuuteen löytyi paljonkin.

  Jan-Erik Hagforsin olemus huokui kokemusta ja johtamisosaamista. Myös oman persoonan tiedetyt heikkoudet johtamistyössä tuotiin mukavasti esiin, sillä on vahvuutta osoittaa heikkoutensa.

  Menestyäkseen on uskallettava palkata itseään parempia työntekijöitä. Jos tekee toisin, joutuu tekemään itse. Työntekijän ajatusten ja tekemisen tulee olla tässä hetkessä, johtajan aina huomisessa.

  Hagforsin teesit hyvään henkilöstöjohtamiseen:

  Positiivisuus: ”Luottamus ja myönteinen palaute saa jokaisen meistä tekemään aina parhaansa.”

  Avoimuus: ”Kerron monesti jo aikomuksista, koska haluan testata ideoita muilla.”

  Määrätietoisuus: ”Ei ole asiaa, jota ei saisi eteenpäin, jos on tarpeeksi tahtoa.”

  Hyvä olla töissä

  Seinäjoella pujottelimme itsemme keskustaan ja kiipesimme portaita pitkin kolmanteen kerrokseen. Oiwa Solutions on IT-alan yritys, joka tuottaa tiedolla johtamisen ratkaisuja. Heille on tärkeää, että asiakas on onnellinen. Se on mahdollista vain, kun itsellä on hyvä olla töissä. Se on yrityksen arvomaailman perusta.


  Oiwan asiantuntijat ovat erikoistuneet tiedolla johtamisen ratkaisuihin ja auttavat asiakasta olemaan aina askeleen edellä muita.

  Kaikki työntekijät tekevät yhdessä itselleen hyvää työpaikkaa. Koska työ tehdään tietokoneen ääressä, keskustellaan viikkopalaverit yhteisellä ulkoilulenkillä. Kerran kuukaudessa on aamiaispalaveri, jossa käydään läpi yrityksen tunnusluvut.

  Yrityksen rekrytointivaltti on työskentelyilmapiiri, ja työntekijävaihtuvuus on pieni. Rekrytointitilanne onkin yrityksen suurimpia riskin paikkoja.

  Laadukasta äänentoistoa

  Myös Pohjois-Savosta löytyi kaksi kansainvälisesti tunnettua, pienestä suureksi kasvanutta suomalaista yritystä. Genelec oli monelle aivan outo suomalainen menestystarina, mutta ei ole enää. Yrityksen nimi tulee sanoista genius ja electronics. Genelecin missio on auttaa asiakkaita toteuttamaan unelmiaan tarjoamalla parhaan mahdollisen, totuudenmukaisen äänentoiston.

  Saimme kokea äänistudiossa huikean demonstraation, mitä se tarkoittaa käytännössä. Suomalainen ei menesty maailman markkinoilla määrällä ja alhaisella myyntihinnalla, vaan menestyksen merkit on saatava toisilla menetelmillä.

  Genelecin strategia on, että kaikki maailman studioalan ammattilaiset tuntevat heidät ja heillä kaikilla on yrityksestä mielipide. Kun heistä 80 prosenttia pitää yritystä hyvänä, se riittää.

  Genelecin kaikki työ tehdään Suomessa. Laadusta on pidetty niin tiukasti kiinni, että hintavetoiseen suomalaiseen elokuvateatteriyhteistyöhön ei lähdetty mukaan.

  Positiivisuuden kautta

  Ponsse tarjosi tartuntapintaa niin historiassa, nykytilanteessa kuin tulevaisuuden haasteissakin. Metsurina toiminut Einari Vidgren kehitti raskaaseen metsätyöhön koneen, joka kiinnosti muitakin. Tällä hetkellä vieremäläisen ajokoiran mukaan nimetty Ponsse on maailmanlaajuisesti toimiva perheyritys, jonka juuret ovat syvällä suomaisessa maaseudussa.

  Ponsse on metsäkoneyrittäjän paras ystävä. Se näkyy Juha Vidgrenin koko rehdissä olemuksessa ja koko yrityksen toiminnassa aina. Kiinnitimme huomiota myös takana näkyvään Genelecin kaiuttimeen.

  Myöskään Ponsse ei pärjää suurimmille kilpailijoilleen määrällä ja suuruuden ekonomialla. Haasteet on käännetty mahdollisuuksiksi positiivisuuden kautta ja asiat viety eteenpäin tekemisen meiningillä. Juhan mukaan 80 prosenttia yrityksen tuloksesta tehdään henkisillä voimavaroilla, sillä hyvä vire vetää kaikki mukaan.

  Einarin perinne näkyy yhä delegointitaidoissa ja oman osaamisen ymmärtämisessä. Uhkat tulee nähdä mahdollisuuksina ja epävarmuutta pitää sietää.

  Juha hoksautti meitä ymmärtämään, että Suomessa on jo kaksi sukupolvea henkilöitä, joilla ei ole kosketuspintaa maaseudun arkeen. On ihmisiä, joiden mielestä metsää ei saisi hakata eikä lehmää pitää vangittuna. Meidän tehtävänä on kertoa, että metsiä pitää hoitaa, jotta niistä saadaan ympäristöhyötyjä ja että lehmä voi paremmin hyvin hoidetussa navetassa kuin vapaana luonnossa.

  Tehdaskierroksella nähtiin käytännössä, kuinka keskimäärin kuusi konetta valmistuu yhden työpäivän aikana. LEAN-systeemi työn sujuvuudessa oli aistittavissa. Suuret monitorit kertoivat koko ajan kaikille ihmisille ajankohtaista tietoa tehtaan tapahtumista.


  Haettiin ja saatiin oppia sekä vaikutteita tutun maitosektorin ulkopuolelta. Bussimatkojen aikana tehtiin ryhmätöitä ja sovellettiin vinkkejä omaan tekemiseen. Tarvitaan luja usko omaan tuotteeseen ja selkeä visio siitä, kenelle se kannattaa kohdennetusti markkinoida. Kun hintaa ei saada ylöspäin, on käännettävä huomio tuotantokustannuksiin.

  Kun jokapäiväinen työ pysyy sujuvana, se antaa kivaa fiilistä tekemiseen. Jokaisella työvaiheella tulee olla selkeä tarkoitus ja päämäärä. Kysymyksiin haetaan vastauksia itseä paremmilta. Todettiin, että ollaan menestysporukkaa, jolla on ennätysvuodet edessäpäin.

  Teksti ja kuvat:

  Tiina KarlströmLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  MaitoLiideri tsemppaa
  farmia firmaksi.
  Lue lisää!