Biotalouden hyvät mallit tutuksi kautta Euroopan

13.09.2022

Biotalouden hyviin malleihin Pohjois-Pohjanmaalla – hiilineutraaliin maitoketjuun sekä kestävään ja monipuoliseen metsän tuotteiden hyödyntämiseen – tutustuu tällä viikolla alan asiantuntijoita, toimijoita ja tuottajia yhdeksästä Euroopan maasta.

Vierailun järjestää Espanjassa hallinnoitava COOPID-hanke, joka saattaa yhteen alkutuotannon toimijoita eri puolilta Eurooppaa ja jakaa tietoa hyvistä biotalouden toimintamalleista. Hankkeessa ovat mukana Ranska, Italia, Puola, Itävalta, Bulgaria ja Kreikka. Suomalaisina kumppaneina ovat ProAgria Oulu ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

Kukin kumppanimaa on valinnut oman menestystarinansa onnistuneesta biotalouden liiketoimintamallista. Vaihtoehtoja suomalaiseksi menestystarinaksi oli liki 20, joiden joukosta esimerkiksi nousi Valion hiilineutraali maitoketju ja erityisesti Vuorenmaan maitotilalla tuotettu lantapohjainen biokaasu, jota hyödynnetään Valion maitoauton polttoaineena.

Kumppanimaiden toivomuksesta Suomi esittelee myös metsätalouden menestystarinaa.

Menestystarinat esitellään kumppanimaille vierailuilla tai virtuaaliesittelyillä. Jokainen hankkeessa mukana oleva maa on valinnut omat tietolähettiläänsä, jotka tutustuvat toistensa menestystarinoihin ja esittelevät niitä verkostoilleen.

Biokaasutuotantoa ja hiiliviljelyä maatiloilla

Valion tavoitteena on hiilineutraali maitoketju vuoteen 2035 mennessä. Tavoite tarkoittaa päästöjen vähentämistä koko tuotantoketjussa ja erityisesti maitotiloilla. COOPID-vieraat pääsevät tutustumaan asiaan käytännössä haapavetisillä Vuorenmaan ja Keskitalon maitotiloilla.

Vuorenmaan maatila on hyödyntänyt biokaasusta saatavaa energiaa 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Tilalla on julkinen biokaasupolttoaineen jakelupiste, jossa vierailupäivänä käy tankattavana myös maitoauto. Keskitalon tila on mukana Valion Carbo-hankkeen nurmipilotissa, jossa keskeistä on muun muassa hiilensidontaa lisäävä viljely ja tarkka ravinteiden käyttö.

Lisätietoa:

COOPID-hanke, ProAgria Oulu, projektikoordinaattori Marja-Liisa Järvelä, puh. 041 731 3803, marja-liisa.jarvela@proagria.fi

Valio Oy, kehityspäällikkö Robert Harmoinen, puh. 040 900 7073, robert.harmoinen@valio.fi

Suomen metsäkeskus, elinkeinopäällikkö Eeva-Liisa Repo, 050 472 9757, eeva-liisa.repo@metsakeskus.fi

Mikä tekee COOPID?
Lue lisää