• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Asiantuntijoiden workshopin aiheena KPI-avain
 • 12.05.2017

  Asiantuntijoiden workshopissa aiheena KPI-avain

  ”Asiantuntijassa tärkeintä on osaaminen. Hänen tulee olla aina askeleen edellä yrittäjää. Hänellä tulee olla tietoa, jota meillä ei vielä ole ja josta me hyödymme.”

  - Ismo Takkunen, Mty Rauhala

  Workshoppeja osaamisen jakamiseen

  Tätä haastetta taklaamaan on lähtenyt MaitoLiideri-hanke, jonka yhtenä osatavoitteena on myös asiantuntijoiden osaamisen lisääminen nimenomaan johtamisen ja päätöksenteon tukemiseksi. Tavoitetta tuemme hankkimalla tietoa muun muassa ulkomaan opintomatkoilta ja käännöstyöllä.

  Lisäksi järjestämme asiantuntijoille workshoppeja. Niissä teemme tavoitteellisesti asioita yhdessä, saamme uusia näkökulmia sekä haastamme toisiamme ja jaamme osaamistamme. Matkassa on mukana vaihtuvin osallistujin yrittäjiä, yhteistyökumppaneita ja proagrialaisia.

  Seurantaa ja suuntaa KPI-avaimella

  MaitoLiideri-hankkeen ensimmäinen asiantuntijoille suunnattu workshoppi pärähti käyntiin Alavieskassa keskiviikkona 11.5. Päivän aikana joukko maitotilayrityksiä sparraavia asiantuntijoita tutustui KPI-avaimen pilotissa mukana olevan maatalousyhtymä Rauhalan toimintaan.

  ”Tavoitteenamme on sujuva arki maatilayrityksessämme. Lisäksi haluamme kehittyä koko ajan paremmiksi. Trendin on oltava jatkuvasti nouseva. Mittarit ovat tärkeitä, että nähdään suunta ja osataan reagoida riittävän nopeasti ei-toivottuihin muutoksiin.”

  - Miika Takkunen, Mty Rauhala

  Tilan väki avasi tavoitteitaan ja selvensi valitsemiaan KPI-avaimen tunnuslukuja. Koska ne liittyvät maitomäärään ja laatuun, ruokinnan taloudellisuuteen ja tehokkuuteen sekä eläinvirtojen hallintaan, oli niiden asettamisesta päävastuussa karjanhoitaja Sanna ja ruokintavastaava Miika.

  Lisäksi yrittäjät kertoivat asiantuntijatiimistään, johon kuului muun muassa ruokinnan osaajat, luottoeläinlääkäri, tuotosseurannan vastaava, kirjanpitäjä ja viljelysuunnittelija, talousasiantuntija sekä jalostusneuvoja.

  ”Apuna ovat myös osaavat asiantuntijat, jotka metsästävät tarpeen vaatiessa ongelman juurisyitä kanssamme. Heillä on verkostossaan oikeat henkilöt, joiden avulla saamme väärään suuntaan kehittyvän asian nopeasti kuntoon.”

  - Ismo Takkunen, Mty Rauhala

  Muutos syntyy tekemällä – kuinka tuemme?

  Mty Rauhalan toimintaan tutustumisen jälkeen moniammatillinen tiimi kokoontui workshoppailemaan. Laadimme tilan väkeä kuunnteltuamme pienryhmissä tuloskortin ja toimintasuunnitelman kyseisen käynnin pohjalta.

  Tuloskortin ja toimintasuunnitelman ajatuksena on pilkkoa suurempi päämäärä pienemmiksi ja käytäntöön vietäviksi osatavoitteiksi. Suunnitelman tulee olla niin selkeä, että siihen voidaan tarttua saman tien. Muutos saadaan siis aikaan ainoastaan asiaan tarttumalla ja tekemällä.

  Yhdessä laadittu toimintasuunnitelma vastuineen on ensimmäinen askel kohti muutosta. Sitten vaan tuumasta toimeen!

  Yhteistyötä syvemmäksi

  Moniammatillinen asiantuntijatiimi toimii parhaiten yhteistyössä. Asiantuntijoilta saa keskusteluapua, tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja sparrausta toimeen tarttumiseen. Päivän aikana heräsi myös paljon käytännön ideoita.

  Miten olisi esimerkiksi WhatsApp-ryhmä kaikille oman tilan asiantuntijoille? Sinne sitten vaan tarpeen mukaan kysymystä kehiin!

  Kirjoittaja:

  Heta JauhiainenLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Mikä ihmeen KPI-avain?
  • Valiolaisen maitotilayrittäjän työkalu päivittäiseen johtamiseen.
  • KPI (Key Performance Indicator) avaintunnusluku, joilla mitataan yrityksen suorituskykyä.
  • Tila voi itse valita tavoitteitaan parhaiten tukevat mittarit ja niiden tavoitetason.
  • Yhden luukun taktiikka: kokoaa tietoa useasta lähteestä helposti seurattavaan mittaristoon.
  • Palikka Minun Maatilani -ohjelmaan, joka lanseerataan Farmarissa 2017.

  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!