• proagriaoulu.fi » Arjen sankarit » Ohjaajan opas
  • Hyvinvointia ruoasta -ohjaajan opas

    Tämä ohjaajan opas on laadittu Arjen sankarit – miehet kuntoon ja työllistymisen polulle -hankkeessa. Opasta voi hyödyntää apuna Hyvinvointia ruoasta -ryhmien järjestämisessä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa.

    Hyvinvointia ruoasta -ryhmän toimintamalli on kehitetty ohjaamaan miehiä terveelliseen ravitsemukseen ja lisäämään miesten ruoanvalmistustaitoja, sillä terveelliset elintavat edistävät hyvinvointia ja jaksamista sekä arjessa että työelämässä. Ryhmätoiminta sisältää 6 tapaamiskertaa.

    Ohjaajan opas (pdf)

    Tapaamiskertojen lisämateriaalit ovat alla.

    Tapaamiskerta 1 – Tästä se lähtee!

    1. Ryhmätapaamiskerran ohjelma
    1.1 Kotitehtävä: kartoita ruoanlaittovälineesi
    1.2 Ruokamitat
    1.3 Syömistottumustesti
    1.4 Makuraatilomake
    1.5 Ruokakuvia tulostettavaksi
    1.6 Esite ryhmätapaamisista -pohja
    1.8 Toiminnallisia harjoitteita -moniste
    1.9 Infokerran Powerpoint-diat
    Lisämateriaali: Esimerkki ryhmätapaamisesta
    Lisämateriaali: Välipalavinkkejä ensimmäiselle tapaamiskerralle

    Tapaamiskerta 2 – Säännöllisellä syömisellä rytmiä päivään

    2. Tapaamiskerran ohjelma
    2.1 Päivä käyntiin aamupalalla -reseptivihkonen
    2.2 Ostoslista ohjaajalle
    2.3 Jaettava ostoslista osallistujille
    2.4 Oma hyvinvointitekoni -lomake
    2.5 Lisätehtävä: vuorokausirytmini (kellotaulupohja)
    2.6 Selkokielinen Syö hyvää -opas
    2.7 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
    2.8 Ruokapöydän kattaminen

    Tapaamiskerta 3 – Säästöjä ruokakuluihin

    3. Tapaamiskerran ohjelma
    3.1 Hävikistä herkuksi -aineisto
    3.2 Ostoslista ohjaajalle
    3.3 Jaettava ostoslista osallistujille
    3.4 Kuitit talteen -kotitehtävä
    3.5 Vinkkilista arkiruoista
    3.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
    3.7 Kohtuukulutus yksinasuvilla alle 45-vuotiailla- esite
    3.8 Hukkapaloista herkkuja - MKN lisäreseptejä

    Tapaamiskerta 4 – Mikä ohjaa ruokatottumuksiani?

    4. Tapaamiskerran ohjelma
    4.1 Mitä meillä on ruokana -opas
    4.2 Ostoslista ohjaajalle
    4.3 Jaettava ostoslista osallistujille
    4.4 Nälkämittari -tehtävä
    4.5 Powerpoint-diat- tapaamiskerralle

    Tapaamiskerta 5 – Terveyttä kasviksista

    5. Tapaamiskerran ohjelma
    5.1. Ruokatreffit keittiössä -aineisto
    5.2 Ostoslista ohjaajalle
    5.3 Jaettava ostoslista osallistujille
    5.4 Jaettava kasvispassi
    5.5 Jaettava "miten lisäät kasvisten käyttöä" -esite
    5.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle

    Tapaamiskerta 6 – Omat valintani jatkossa

    6. Tapaamiskerran ohjelma
    6.1 Arkiruokaohjeita-aineisto
    6.2 Ostoslista ohjaajalle
    6.3 Jaettava ostoslista osallistujille
    6.4 Jaettava pakkausmerkinnät -opaskortti
    6.5 Tulosta pöydälle 1 kpl: sähköinen elintarvikenäyttely
    6.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
    6.7 Syömistottumustesti
    6.8 Palautelomake

    Tapaamiskerta 7. Seurantatapaaminen - Hyvinvointirata

    7.1 Hyvinvointirata Arjen sankarit
    7.2 Oma hyvinvointitekoni -listaus

    Tiedustelut:

    ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Essi Keränen, p. 0417309058, essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi

    ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas, p. 0400 399 865, kaisa.myllykangas@maajakotitalousnaiset.fi 


    Hankefaktat

    Toteuttajat:

    Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

    Toteutusaika:

    1.1.2020-31.12.2022

    Rahoitus:

    Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

    Hankealue:

    Pohjois-Pohjanmaa

    Lisätietoa

    Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu:

    Kaisa MyllykangasLue lisää

    Essi KeränenLue lisää

    Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö:

    Sirpa Hyyrönmäki
    ​Projektikoordinaattori
    sirpa.hyyronmaki@ppshp.fi, p. 040 505 7836