Toteuttajat:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.
Toteutusaika:
1.1.2020-31.12.2022
Rahoitus:
Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Hankealue:
Pohjois-Pohjanmaa
Tämä ohjaajan opas on laadittu Arjen sankarit – miehet kuntoon ja työllistymisen polulle -hankkeessa. Opasta voi hyödyntää apuna Hyvinvointia ruoasta -ryhmien järjestämisessä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa.
Hyvinvointia ruoasta -ryhmän toimintamalli on kehitetty ohjaamaan miehiä terveelliseen ravitsemukseen ja lisäämään miesten ruoanvalmistustaitoja, sillä terveelliset elintavat edistävät hyvinvointia ja jaksamista sekä arjessa että työelämässä. Ryhmätoiminta sisältää 6 tapaamiskertaa.
Tapaamiskertojen lisämateriaalit ovat alla.
1. Ryhmätapaamiskerran ohjelma
1.1 Kotitehtävä: kartoita ruoanlaittovälineesi
1.2 Ruokamitat
1.3 Syömistottumustesti
1.4 Makuraatilomake
1.5 Ruokakuvia tulostettavaksi
1.6 Esite ryhmätapaamisista -pohja
1.8 Toiminnallisia harjoitteita -moniste
1.9 Infokerran Powerpoint-diat
Lisämateriaali: Esimerkki ryhmätapaamisesta
Lisämateriaali: Välipalavinkkejä ensimmäiselle tapaamiskerralle
2. Tapaamiskerran ohjelma
2.1 Päivä käyntiin aamupalalla -reseptivihkonen
2.2 Ostoslista ohjaajalle
2.3 Jaettava ostoslista osallistujille
2.4 Oma hyvinvointitekoni -lomake
2.5 Lisätehtävä: vuorokausirytmini (kellotaulupohja)
2.6 Selkokielinen Syö hyvää -opas
2.7 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
2.8 Ruokapöydän kattaminen
3. Tapaamiskerran ohjelma
3.1 Hävikistä herkuksi -aineisto
3.2 Ostoslista ohjaajalle
3.3 Jaettava ostoslista osallistujille
3.4 Kuitit talteen -kotitehtävä
3.5 Vinkkilista arkiruoista
3.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
3.7 Kohtuukulutus yksinasuvilla alle 45-vuotiailla- esite
3.8 Hukkapaloista herkkuja - MKN lisäreseptejä
4. Tapaamiskerran ohjelma
4.1 Mitä meillä on ruokana -opas
4.2 Ostoslista ohjaajalle
4.3 Jaettava ostoslista osallistujille
4.4 Nälkämittari -tehtävä
4.5 Powerpoint-diat- tapaamiskerralle
5. Tapaamiskerran ohjelma
5.1. Ruokatreffit keittiössä -aineisto
5.2 Ostoslista ohjaajalle
5.3 Jaettava ostoslista osallistujille
5.4 Jaettava kasvispassi
5.5 Jaettava "miten lisäät kasvisten käyttöä" -esite
5.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
6. Tapaamiskerran ohjelma
6.1 Arkiruokaohjeita-aineisto
6.2 Ostoslista ohjaajalle
6.3 Jaettava ostoslista osallistujille
6.4 Jaettava pakkausmerkinnät -opaskortti
6.5 Tulosta pöydälle 1 kpl: sähköinen elintarvikenäyttely
6.6 Powerpoint-diat tapaamiskerralle
6.7 Syömistottumustesti
6.8 Palautelomake
7.1 Hyvinvointirata Arjen sankarit
7.2 Oma hyvinvointitekoni -listaus
Tiedustelut:
ruoka- ja elintarvikeasiantuntija Essi Keränen, p. 0417309058, essi.keranen@maajakotitalousnaiset.fi
ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas, p. 0400 399 865, kaisa.myllykangas@maajakotitalousnaiset.fi
Toteuttajat:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.
Toteutusaika:
1.1.2020-31.12.2022
Rahoitus:
Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Hankealue:
Pohjois-Pohjanmaa
Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Oulu:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö:
Sirpa Hyyrönmäki
Projektikoordinaattori
sirpa.hyyronmaki@ppshp.fi, p. 040 505 7836
Kauppurienkatu 23, 3. kerros, 90100 Oulu
puh. 045 6578 715