• proagriaoulu.fi » VYYHTI II » Kunnostustarinoita » Aktiivinen kylä kunnosti Siikaputaan
 • Aktiivinen kylä kunnosti Siikaputaan

  Siikapudas on kaksi kilometriä pitkä Kiiminkijoen sivuhaara Haukiputaan taajaman pohjoisreunalla. Siikaputaalla on kulttuurihistoriallisesti pitkät perinteet sekä maisema- ja monimuotoisuusarvoa. Vanhan nelostien rakentaminen vuonna 1953 vähensi virtaamaa ja uoma alkoi kasvaa umpeen.

  Siikaputaan asukasyhdistys perustettiin vuonna 2000 toimimaan putaan tilan kohentamiseksi. Tuolloin uoma puhdistettiin konevoimin maatuneista maa- ja kasvimassoista. Suunnitelmissa oli johtaa lisävettä Kiiminkijoesta, mutta hankkeelle ei saatu tarvittavia lupia. Virtaaman palautusasiaa ei kuitenkaan unohdettu.


  Uusi rumpu johtaa vettä ylhäältä Kiiminkijoesta Keiskanlammelle. Kuva: Pentti Haapakangas

  VYYHTI II -hanke opasti toimijoita muun muassa rahoitusten haussa. Paikalliset ympäristökonsultit Timo Pohjamo ja Lassi Kalleinen ovat myös auttaneet yhdistystä kunnostussuunnittelussa.

  Asukasyhdistys haki loppuvuodesta 2017 ELY-keskuksen vesienhoitoavustusta ja sai 37 000 euroa helmikuussa 2018. Omarahoitusta tarvittiin 31 prosenttia, mikä saatiin kasaan talkootöillä ja kyläläisten avustuksella. Kunnostettavat kohdat raivattiin puhtaaksi kesällä 2018 ja putket kaivettiin maahan. Lisävesi putaan yläosassa olevaan Keiskanlampeen ja Siikaputaaseen tulee nyt Kiiminkijoesta omalla paineella.

  Kunnostus- ja talkootyöt jatkuvat

  Myöhemmin on tarkoitus hakea Leaderista avustusta polkujen ja virkistysrakenteiden kunnostukseen. Kiiminkijoki- ja suisto kuntoon ry on hakenut syksyllä 2018 Lapin ELY-keskukselta kalataloudellista kunnostusrahaa Siikaputaan esteettömyys-, soraistus- ja puhdistushankkeeseen sekä Alakosken kalataloudelliseen kunnostukseen.

  Siikaputaan asukasyhdistyksen varapuheenjohtaja Pentti Haapakangas kertoo, että Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta ja VYYHTI II -hankkeesta on ollut apua rahoitusten ja yhteistyötahojen löytämisessä.


  Siikaputaan hoidettua rantaa syksyllä 2018. Kuva: Pentti Haapakangas

  Teksti:

  Kalle HellströmLue lisää