• proagriaoulu.fi » Asiakastarinoita » Aidosti paikallista luomulammasta
 • Aidosti paikallista luomulammasta

  Isokummun lammastila on Satu ja Pasi Kumpulaisen toimintaansa kehittävä yritys Sievissä. Kumpulaiset kasvattavat alkuperäisrotuisia suomenlampaita ja kainuunharmaksia sekä järjestävät green care -hoivatoimintaa.

  Uusin toiminnan muoto on helmikuussa aloittanut kylmäkonttiin rakennettu tilateurastamo.

  Luomu edellä kehittämään

  Luomu on ollut keskeinen osa Isokummun tilan toimintaa alusta lähtien. Kun Kumpulaisille ilmaantui mahdollisuus jatkaa Sadun sukutilan pitoa, he olivat ehtineet jo tehdä uraa toisilla aloilla. Luomu tuntui tuotantotapana mieluisimmalta. Sen lisäksi Satu koki harrastelampaidensa kautta villan ja käsityöt kiinnostavina.

  ”Mietin, voisiko lammashommasta tulla ihan ammatti.”

  Luomukursseille mennessään hänelle oli jo selvää, millä tavalla tilaa lähdetään viemään eteenpäin. Luomun kannattavuus tuli päälle positiivisena yllätyksenä.

  ”Näen luomun tulevaisuuden tosi hyvänä – kuluttajat osaavat sitä arvostaa. Se alkaa pikkuhiljaa näkyä myös päätöksenteossa”, Satu tuumaa.

  Maasta Markkinoille avaa mahdollisuuksia

  ProAgria Oulun hallinnoiman Maasta Markkinoille -luomuhankkeen toiminta on antanut Kumpulaisille sekä tietoa että käytännön hyötyjä. Satu Kumpulainen mainitsee hankkeen anteina muun muassa oman tilan kehittämisen, peltojen parantamisen ja laatutestauksen sekä rikkakasvien hallinnan. Pienryhmissä muodostunut verkosto tukee ja mahdollistaa tilojen välisen yhteistyön.

  Kumpulaiset osallistuivat hankkeen toimintaan kasvituotannon monipuolistaminen mielessään. Tähän asti tilalla on tuotettu vain nurmea, mutta uudet kapeat lohkot ja käyttötarkoitustaan etsivät kasvihuoneet herättivät ajatuksen luomumansikan ja -valkosipulin viljelystä.

  ”Hankkeesta on haettu vuoropuhelua itsemme ja muiden kanssa, että mikä olisi kannattavaa.”

  Teurastamo omaan pihaan

  Kesä 2017 sai Kumpulaiset kysymysten äärelle, kun teurastukset hoitanut Polson lammasteurastamo paloi. Eläinten kuljetus kauemmas koettiin hankalaksi logistiikan, suoramyynnin ja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Teurastamon läheinen sijainti sopi hyvin myös luomutilan eettisiin ja kestävän kehityksen arvoihin.  Näin ajatus omasta teurastamosta kypsyi.

  Satu otti yhteyttä Eviraan. ”Se ei ollutkaan täystyrmäys, vaan sain kuulla, että tilateurastamoiden säädöksiin on tullut lievennyksiä.”

  Seuraavaksi löytyi kylmäkonttitoimittaja Vilart Oy, jonka kanssa teurastamoa alettiin suunnitella. Prosessi kesti elokuussa jätetystä investointitukihakemuksesta helmikuun ensimmäisiin teurastuksiin.

  Käyttökokemusta kerättiin kertarysäyksellä: pääsiäisen alla konttiteurastamon kautta kulki noin sata karitsaa. Tänä vuonna karitsoinnit sattuivat pääsiäissesongin kanssa samaan aikaan, joten Kumpulaisten yöunet jäivät vähiin. Nyt sesongin jälkeen teurastustahti on noin erä viikossa. Lihat menevät lähialueen kauppoihin ja rekoon.

  Kumpulaiset teurastavat tällä hetkellä vain omia märehtijöitä, mutta lupa on myös kanien teurastukseen.

  Oman teurastamon perustamisen kynnystä madalsi kummankin aiempi työkokemus teurastamolla. Satu toivoo, että tieto mahdollisuudesta leviäisi.

  ”Koitetaan tuoda julki, että kyllä pienteurastamoja voi rakentaa tai ottaa vanhojen teurastamojen tiloja käyttöön. Lampaille kontti on varteenotettava vaihtoehto.”

  Teksti: Alisa Bragge

  Maasta markkinoille – uusia oppeja ja välineitä luomutuotantoon.
  Lue lisää

  Kevään 2019 luomun peruskurssit ja muuta ajankohtaista.
  Lue lisää.