• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » 5S auttaa pitämään työpisteet järjestyksessä
 • 16.10.2017

  5S auttaa pitämään työpisteet järjestyksessä

  Tuntuuko usein siltä, että työntekemisessä eniten aikaa menee työkalujen etsintään? Porakonetta ei löydy mistään tai harja on taas missä sattuu.

  Leanin yksi perusperiaate on nähdä arvovirta ja poistaa tekemisestä hukkaa. Hukkaa on muun muassa kuljettelu ja tarpeeton liikkuminen. Näitä molempia syntyy, jos tavaroita joutuu etsimään työn lomassa.

  Ei yksistään riitä, että tiedostaa ongelman, vaan siihen pitää löytää myös toimiva ratkaisu. Leanissa on kehitetty työkalu, joka kantaa nimeä 5S. Nimi tulee viidestä englannin kielen sanasta, joille löytyy myös suomalaiset s-alkuiset vastineet:

  Sort = Sortteeraus
  Set in Order = Systematisointi
  Shine = Siivous
  Standardize = Standardisointi
  Sustain = Seuranta

  Mitä ”sortteeraus” käytännössä tarkoittaa? Siinä kaikki työpisteen tavarat merkitään erivärisin tarralapuin. Vihreä lappu laitetaan työpisteessä päivittäin tarvittaviin tavaroihin. Keltaisen lapun saa tavarat joita käytetään viikoittain. Tavarat, joita käytetään kerran vuodessa tai harvemmin, laputetaan punaisilla lapuilla.

  Vihreällä merkityt tavarat on syytä pitää käden ulottuvilla ja helposti saatavilla. Keltaiset tavarat voivat olla hieman syrjemmässä ja punaiset joutavat varastoon ja tarpeettomista tavaroista on syytä luopua.

  Tämän jälkeen on vuorossa systematisointi. Työpisteeseen jääville tavaroille etsitään loogiset paikat, joista tavarat löytyvät helposti. Tavaroiden paikat merkitään selkeästi. Kun tavarat ovat paikoillaan, siivoaminenkin sujuu helpommin. Se tehdään seuraavaksi.

  Mutta eiväthän ne tavarat pysy paikoillaan. Vai mitä? Jotta työpisteen hyvä järjestys säilyisi, sitä on ylläpidettävä. Tämän vuoksi luodaan standardi, miltä työpisteen tulisi näyttää eli vuorossa on standardisointi.

  Standardiksi riittää valokuva siististä ja toivotun mukaisesta työpisteestä. Valokuva voidaan kiinnittää työpisteen läheisyyteen, ja siitä uusikin työntekijä näkee miltä työpisteen tulee näyttää.

  Tärkein asia on seuranta. On hyvä laatia suunnitelma, miten järjestystä ylläpidetään. Työpisteet voi käydä viikoittain läpi ja katsoa niiden järjestys. Asiaa voidaan käsitellä yhdessä viikkopalaverissa. Vastuuta voi myös jakaa siten, että jokaisella on tietty alue, jonka järjestyksestä hän huolehtii.

  MaitoLiideri-hankkeen Kesäkekkereissä testasimme 5S-menetelmää käytännössä. Yksi ryhmä kävi maitohuoneen kimppuun ja kaksi ryhmää työskenteli korjaamohallissa. Päivän aikana saatiin paljon näkyvää aikaiseksi ja uusia ideoita kotiin vietäväksi.

  Teksti ja kuvat:

  Petri KoivistoLue lisää

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!