Kymmenenvirranmaa-ryijy

Oulun läänin  Talousseuran alueen Maatalousnaisten puolesta luovutettiin 24.6.1937 presidentinrouva Kaisa Kalliolle ryijy ”Kymmenenvirranmaa” maaherran asunnolla presidenttiparin Oulun vierailun aikana. Luovuttajina olivat  ruustinna Olga Sariola, emäntä Iida Heiskari, opettaja Maria Alhovaara ja kotitalouskonsulentti Hellin Jalkanen.
Ryijyn oli suunnitellut taiteilija Impi Sotavalta. Langat siihen kehrättiin ja värjättiin Oulun Villatehdas Oy:llä, jossa se myös kudottiin rva Aino Pikkaraisen johdolla. Ryijy oli kooltaan 2 x 2,6 metriä ja nukkia siinä oli 58 000.
Siinä oli keskellä taivaansinisellä pohjalla maakunnan vaakunakuviot. Sen kahden puolen oli ohran tähkiä ja alla revontulia kuvaavat sovitelmat sekä tummemmalla sinisellä kymmenen virtaa. Alinna oli kaksi suurta avainta kuvaamassa oman kodin ja presidentinlinnan emännyyttä, yläreunassa olivat vuosiluku 1937 ja nimikirjaimet KK.
Ryijyn reunoilla oli erilaisia vanhoja ryijykuvioita tuleentuvan pellon keltaisilla, kytösavun ja savimaan harmaalla pohjalla. Ryijyssä yhtyivät sopivasti taivaan ja veden sinet, pellon ruskea ja tumma multa sekä Pohjolan kuulas taivaan sini.