Kasviskeittokurssit

Kasvitarhanhoidon jonkun verran edistyessä heräsi kysymys, miten olisi edistettävä keittiökasvien ja marjojen käyttöä. Talousseuran johtokunta palkkasi ruoanlaitonneuvojia, joiden oli määrä panna toimeen kasviskeittokursseja.
Tämä oli keino, millä ajanpitkään voitiin poistaa kansasta se käsitys, ”ett’ei kasviksista ole talonpojalle eikä työmiehelle ruuaksi” ja että ”kasvitarhan viljelemisellä ja sen tuotteiden käyttämisellä tarkoitetaan jotakin muotiasiaa tai ylellisyyttä”.
Ensimmäinen kurssi oli 15.9.-10.11.1902 kahdeksassa eri paikassa, viikon paikassaan. Seuraavana syksynä toimeenpantiin sitä varten erityisesti saaduilla valtionvaroilla neljä eri kurssia 22 eri paikassa.
Kurssit kestivät itsekussakin paikassa viikon tai kaksi. Niissä valmistettiin ruokia kasvitarhan tuotteista ja sienistä ja opetettiin panemaan ”säilyyn - konserveeraamaan”- lintuja, sieniä ja marjoja. Keiton väliaikoja käytettiin opetustunneiksi, jolloin myöskin kirjoitettiin ruokareseptejä.
Vuodesta 1909 Talousseura sai avustusta sellaisten kasvitarhaneuvojien palkkaamiseen, jotka kykenivät kasviksien jouduttua opastamaan myös niiden ruoaksi valmistamista. Kasvitarhanhoito ja kotitalous kuuluivat kiinteästi yhteen neuvonnassa pitkälle 1930-luvulle.

Nivalan maatalousnaiset päivällispuuhissa.

Haukiputaan Jokikylän Maatalousnaiset viettivät pikkujoulua ruoanlaittokurssin päätteeksi vuonna 1958.