• proagriaoulu.fi » Tietoa meistä » Historia » 1900-2000-luvut » Kotieläintalouden edistämisestä » Karjanäyttelyt ja tarkastusyhdistykset
 • Karjanäyttelyt ja tarkastusyhdistykset

  Entistä järjestäytyneemmän luonteen näyttelytoiminta sai 1910-luvulta lähtien  karjantarkastusyhdistysten toiminnan käynnistyessä, jolloin  palkitsemisperusteiksi tulivat ensisijaisesti tuotantotulokset, mutta myös eläinten rakenne huomioitiin.
  Ensimmäiset yritykset tarkastusyhdistysten perustamiseksi olivat Raahen seudulla vuonna 1901 sekä Muhoksella ja Haapavedellä vuonna 1903. Ensimmäinen kunnolla toimintaan päässyt yhdistys oli vuonna 1905 aloittanut Oulaisten tarkastusyhdistys, mutta vasta 1920-luvulla tarkastusyhdistysten ja niiden piirien määrä kasvoi merkittävästi.
  Useimmiten syynä kituvaan alkuun oli ”kunnollisten kontrolliasistenttien puute”. Eläimiä esiteltiin, arvosteltiin ja palkittiin paitsi maatalousnäyttelyissä myös lukuisissa kylänäyttelyissä, sonnien jälkeläisnäyttelyissä ja rotuyhdistysten järjestämissä näyttelyissä.

  Kyläkarjanäyttelyt Kuusamossa Vuotungissa vuonna 1922 ja Haapavedellä Vaitiniemellä vuonna 1927. Talousseuran alueen vanhin sonninpitoyhtymä Nivalan Karvoskylän  sonniyhdistys piti vuonna 1934 toimintansa 25-vuotisnäyttelyn.

  Länsi-Suomen karjanjalostusyhdistyksen näyttely Limingassa vuonna 1930.