• proagriaoulu.fi » Tietoa meistä » Historia » 1900-2000-luvut » Maatalousnäyttelyistä » Oulun Maatalousnäyttely 1998
 • Oulun Maatalousnäyttely 1998

  Kun Suomesta oli tullut EU:n täysivaltainen jäsen, oli maatalouden ja maaseudun toimintaympäristö kokenut suuren muutoksen. Siksi Oulun maatalousnäyttelyn 6.-9.8.1998 Raksilan ulkoilu- ja urheilualueella haluttiin herättävän keskustelua pohjoispohjalaisen maatalouden ja maaseudun tilasta ja kehittämisestä. Lisäksi sen haluttiin tekevän tunnetuksi maaseutua ja maataloutta suurelle yleisölle.  Näyttelyssä jaettiin lukuisia tunnustuksia ja palkintoja. Avajaisjuhlassa neljä maatilaa sai ensimmäiset maatiloille myönnetyt ISO 9002 -standardin mukaiset laatusertifikaatit, laatukunniakirjat sai 20 tilaa, yksi tila sai Maakuntien Parhaat-kunniakirjan, Karjantarkkailua 80 vuotta -kunniakirjan sai viisi tilaa ja Maatila 2000 –kilpailusta jaettiin 23 palkintoa ja kunniamainintaa.
  Sunnuntain pääjuhlassa jaettiin 9 sukutilakunniakirjaa, 13 sukutilaviiriä, 10 pienoissukutilaviiriä ja 5 Sukupolvien ketju -taulua.

  Näyttelyä kunnioitti läsnäolollaan myös tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, joka tutustui muun muassa ”maidon virtuaalimatkaan” navetasta meijerin kautta kauppaan. Matkan vaiheita selosti rakennusinsinööri Seppo Salo.

  Sisäosastot olivat Oulu-hallissa.

  Kotieläimet esiteltiin jäähallissa ”kotieläinshown” muodossa ja sen sanoma oli suunnattu pääosin kuluttajille. Eläimet myös ”asuivat” jäähallissa.

  Henkeään pidätellen yleisö seurasi lampaiden paimennusnäytöksiä, joiden päätyttyä koirat ohjaajineen saivat raikuvat aplodit.

  Kotieläinshown juontajina olivat tv-kokit Janne Pekkala ja Timo Nykyri ja Oulu-hallin kokkishown juonsivat Maria Guzenina ja Pertti Salovaara. Näyttelyporttien sulkeuduttua juontajat kokeilivat käsinlypsyn onnistumista, henkilöt vasemmalta Maria Guzenina, Janne Pekkala, Anna Pikkujämsä (karjakon asussa), Pertti Salovaara (lypsämässä) ja Timo Nykyri (selin).