150-vuotisnäyttely

Pohjois-Suomen maatalousneuvonnan 150-vuotisjuhlanäyttely oli 4.-6.8.1978 Raksilan urheilualueella. Näyttelyn rakentamissa ja eri tehtävissä näyttelypäivinä oli  jäseniä 60 maamiesseurasta. Maatalouskeskuksen toimihenkilöt olivat työnjohto- ja ohjaustehtävissä.
Jäähallin areenalle oli sijoitettu pääjuhlat ja neuvonnalliset sisäosastot. Keskellä aluetta oli ennennäkemätön puutarhaosasto vihannesvuorineen ja loistavine kukka-asetelmineen, mikä antoi juhlavan ilmeen koko areenalle. Raksilan urheilualueella olivat edustettuina maan kaikki keskusliikkeet, joiden osastot olivat poikkeuksellisen laajat ja huolella rakennetut. Lisäksi oli lukuisa joukko maakunnallisia yrityksiä ja liikelaitoksia.
Näyttely oli onnistunut, ja siihen tutustui erinomaisessa säässä 102 600 kävijää.

Näyttelyn pääjuhlassa 6.8.1978.Oulun Maatalouskeskuksen puheenjohtaja maaherra Kalle Määttä (puhujakorokkeella) kutsui Tasavallan presidentti Urho Kekkosen (seisomassa selin) Oulun Maatalouskeskuksen kunniajäseneksi.

Pääjuhlan jälkeen presidentti tutustui sisäosastoihin seurassaan (vasemmalta) maaherrat Erkki Haukipuro ja Kalle Määttä, valtioneuvos Martti Miettunen ja johtaja Eero Vainio (presidentin takana).

Kotieläimiä oli juhlanäyttelyssä noin 350 suurimmista hyötyeläimistä pienimpiin lemmikkeihin yhteensä 16 eri eläinlajia. Presidentti seurueineen tutustui myös kotieläinosastoon. Henkilöt vasemmalta johtaja Eero Vainio, Oulun kaupunginjohtaja Ilmo Paananen (presidentin takana), presidentti Urho Kekkonen, valtiovarainministeri Ahti Pekkala, kotieläinagronomi Marjatta Perälä, presidentin turvamies ja maa- ja metsätalousministeri Johannes Virolainen (selin).

Porotalousosasto oli Uimahallin takaisessa metsikössä ja tämän jälkeen jokaisessa Oulussa järjestetyssä näyttelyssä Kiiminki-Kollajan paliskunnan toteuttamana. Osastolla oli erotteluun ja merkitsemiseen liittyviä työnäytöksiä, samalla selostettiin toimenpiteiden tarkoitusta ja esiteltiin porotaloutta yleisemminkin.

150 vuotta Oulun läänin Talousseuran historiaa -teos ilmestyi näyttelyyn,  jonka kunniavieraana oli presidentti Kekkonen. Historian kirjoittaja, maisteri Seija Miettinen luovuttaa kirjan presidentille lounastilaisuudessa 6.8.1978 hotelli Vaakunan kabinetissa. Vasemmalla istuutumassa maaherra Määttä, oikealla opetusneuvos Kerttu Saalasti ja maa- ja metsätalousministeri Johannes Virolainen.