• proagriaoulu.fi » Tietoa meistä » Historia » 1900-2000-luvut » Opintoretkeilystä » Pienviljelijäin opintoretki
  • Pienviljelijäin opintoretki

    Aivan uusi vaihe opintoretkeilyjen kehityksessä ja niiden vaikutuksessa pienviljelijäin ammattivalistuksen edistämiseen alkoi vuodesta 1921, kun valtion menoarvioon otettiin määräraha opintoretkeilyjä varten. Tällä määrärahalla oli avustettava retkille itsenäistyviä torppareita ja asutustilallisia sekä pienviljelijöitä, joiden peltoala oli 2-15 hehtaaria.
    Retkeilytoiminnan tuloksellisuutta lisäsi se, että maanviljelys- ja talousseurat valmistivat luettelon retkeilytiloista, joissa koko maatalous tai ainakin jokin sen haara oli niin edistynyt, että siinä oli kävijöille vaariinotettavaa.

    Oulun läänin Talousseuran pienviljelijäin opintoretki 27.6.-2.7.1927 tehtiin reitillä Oulu-Kajaani-Iisalmi-Haapajärvi-Nivala-Revonlahti. Retkikuntaa johti maanviljelysneuvoja Pertti Ukkola. Osanottajat olivat Matti Mononen Oulujoki, Heikki Heikkilä, Vihtori Paavola, Mauno Turves, August Tiirola ja Paavo Perttunen Pudasjärvi, J.E. Lattula, Aappo Kesälä ja August Lehtola Vihanti, Santeri Kallio Pattijoki, Emil Poutiainen Utajärvi, Jaakko Huovinen Kestilä ja August Kortesoja Oulainen.