Maanviljelysretkikunta
1900-luvun ensivuosista lähtien talousseura järjesti jäsenilleen opintoretkiä - pitempiä ja lyhyempiä, yleisiä ja erikoisaloihin kohdistuvia. Osanottajat saattoivat todeta, että kotiseudun maatalouden takapajuisuuden syynä ei ollut aina ilmanala ja maanlaatu, vaan viljelys- ja toimintatapa.
Retkikuntia johtivat Talousseuran konsulentit ja osanottajat valittiin paikallisseurojen ehdotuksesta tai halullisiksi ilmoittautuneista pyydettiin lausunto paikallisseuroilta. Ensivuosina toimeenpantiin vain yleisiä maatalousopintoretkiä miehille. 10.-21.6. 1903 maanviljelysretkikunnan johtajina olivat K.A. Söderman ja Filip Saalasti. Osanottajat olivat J. Pakonen ja A. Hannula Tyrnävältä, P. Pietilä, J. Pekkala ja J. Pehkonen Temmekseltä, J.E. Matheikki Siikajoelta, J. Kaitera ja M. Heiskari Limingasta, S. Tuohino Kempeleestä, J. Sarkkinen ja H. Laurila Kiimingistä, B. Isola Oulunsalosta, A. Lunki Revonlahdelta, K. Puolakka Iistä, A. Jussila ja K. Poropudas Pudasjärveltä, J. Holma Haukiputaalta, J. Ollakka Oulusta, J. Kärnä Muhokselta, K. Holck Oulujoelta ja K. Pirilä Utajärveltä.
”Ukot” lähtivät postijunalla etelään. Ensimmäinen tutustumiskohde olisi ollut Orisbergin kartano, mutta kävi kuten edellisenäkin vuonna, vieraita ei otettu vastaan. Onko syy sysissä vai sepissä, kyselivät he.
Retki jatkui sitten suunnitelman mukaisesti. Vierailukohteita oli pitkälti toistakymmentä erilaista taloa ja kartanoa Seinäjoella, Kangasalla, Lempäälässä, Toijalassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa sekä Mustialan agronoomikoulu.
Turussa käytiin tuomiokirkossa, linnassa ja Kupittaan lähteellä ja sitten matkattiin Helsinkiin. Siellä käytiin professorien Grotenfelt ja Rindell laboratooriumeissa.
Täällä ”ukot kuuntelivat jännityksellä ja ihmettelivät sitten, mitä kaikkea sitä maanviljelyksen hyväksi tehdään, josta yksinkertaiset talonpojat eivät voineet uneksiakaan. Kuka voisi uskoakaan, että Helsingissäkin voi oppia maanviljelystä ja järkiperäistä sikojen hoitoa, he arvelivat palatessaan Sörnäisten kuritusvankilan maalla olevista professori Grotenfeltin koeviljelyksiltä ja suuresta sikatarhasta.” Paluumatkalla tutustuttiin Riihimäellä Ayrshire-yhdistyksen suurenmoiseen karjanäyttelyyn.