• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » MaitoLiideri » Tulipalojen sammuttelusta savumerkkien bongaamiseen
  • 19.06.2017

    Tulipalojen sammuttelusta savumerkkien bongaamiseen

    European Lean Discussion Group kokoontui ensimmäistä kertaa Ruotsin Malmössä 11.13.6. Mukana oli asiantuntijoita ja viljelijöitä Ruotsista, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Ukrainasta ja Suomesta. Ohjelmassa oli yhteistä keskustelua Leanin käytöstä maataloudessa ja kolme vierailua systeemiä käyttäneissä yrityksissä.


    Helikopterin rakentaminen legoista visualisoi, kuinka yrität puhelimitse neuvoa selkeästi vaiheittain etenevää työtä sellaiselle, joka ei ole sitä koskaan tehnyt. Katsekontakti on poistettu. Toisella on selkeä kuva tehtävästä ja toisella taas ei. Lisähaastetta tehtävään tuo eri äidinkieli.

    Lean on Toyotan kehittämä yritysfilosofia. Se on ajattelu- ja toimintatapa yrityksen ongelmien ratkaisemiseen. Lean on levinnyt myös muihin yritysmuotoihin ja soveltuu hyvin myös maatalouteen. Leanissa 20 prosenttia perustuu erilaisiin työtapoihin ja tekniikoihin. 80 prosenttia onnistumisesta tulee siitä, kuinka ihmiset kokevat tulleensa kohdelluiksi.

    Splendor Plant pysyvässä hukkajahdissa

    Erilaisten puutarhakasvien taimia tuottava Splendor Plant on yksi johtavista puutarhayrityksistä Skandinaviassa. Henkilöstömäärä on 90. Yritys lähti vuonna 2013 mukaan Lean-projektiin.

    Valkotauluja ei yrityssalaisuuksien vuoksi saanut kuvata. Valkotaulupalavereiden merkitys on erityisen suuri kesäisin, jolloin sesonkityöntekijöitä enemmän.

    Splendor Plantin puutarhurit ovat erityisen tarkkoja myytävien kasvien kastelusta ja pakkaamisesta. Väärin tehtynä työssä tehtäisi hukkaa, joka riskeeraa lopputuotteen laadun ja asiakastyytyväisyyden.

    Kaikki työvaiheet on mietitty ja kirjattu tarkasti. Työvälineet ja koneet ovat paikoillaan työpäivän päättyessä. Hyötynä työ on nyt helpompaa kuin aiemmin.

    Joka osastolla on valkotaulupalaveri perjantaisin. Lisäksi kaikkien yhteinen kuukausipalaveri kestää 45 minuuttia. Näin saadaan kaikille sama informaatio yhtä aikaa. Palavereissa käydään läpi, mitkä työohjeet ovat päivittyneet. Tärkeää on myös saada tieto kaikista kasvitautihavainnoista heti. Työntekijät valitsevat keskuudestaan kuukauden työntekijän perusteluineen. Hänet palkitaan lahjakortilla ostoskeskukseen.

    Valkotauluilla on osastoittain ehdotuslomake, johon voi kirjata hyviä ehdotuksia. Ne käydään palavereissa yhdessä läpi. Yleisesti näkyvillä olevaan lomakkeeseen kirjataan idea, sen ehdottaja, päivämäärä, jolloin se on käsitelty sekä action pla,n koska ehdotus on otettu käyttöön ja päivitetty ohjeisiin.

    Mitä on saatu? Tieto mitä oma työ merkitsee kokonaisuudelle. Ihmisten sitoutuneisuus on kasvanut ja asiakasreklamaatiot ovat vähentyneet. Näiden myötä taloudellinen tulos ja työtyytyväisyys ovat parantuneet.

    ”Hukkaa ovat vuotavat vesihanat, katoavat työvälineet, työkoneiden odottaminen, tuottaminen myyntiä enemmän. Asiakas ei ole valmis niistä maksamaan, mutta meille ne ovat selkeitä tuotantokustannuksia”, kertoi Johanna Pommer Splendor Plantista

    Tavoitteena olla Ruotsin paras maitotila

    Skråmeredin maitotilayrityksessä työskentelee Anders Nilsson ja hänen poikansa lisäksi viisi palkattua romanialaista työntekijää. Andersin puoliso työskentelee opettajana. Aiemmin tilalla oli kolme lypsyrobottia, mutta tulipalon jälkeisen tuumaustauon jälkeen he vaihtoivat asemalypsyyn.

    ”On helpompaa organisoida asioita, kun lehmät ovat yhtäaikaisesti samassa toiminnossa, lypsyllä, syömässä ja makuulla. Robottilypsyssä osa kontrollista annetaan robotille, jolloin maidontuotannon kokonaiskuvaa on mielestäni vaikeampi hallita”, Anders perustelee.

    Skråmered lähti ensimmäisten mukana Växan LeanLantbruk -projektiin. Leanin lisäksi Anders Nilsson pitää ProCross-risteytysohjelmaa menestystekijänä, joka on vaikuttanut siihen, että tila on nyt sijalla kahdeksan Ruotsin korkeatuottoisimpien karjojen sarjassa.

    Viime vuonna tuotos oli 13 109 EKM-kiloa ja nyt tavoitteena on saavuttaa sijaluku 1. Siksi Anders ei tuotantoluvuissa vertaa tilaansa ruotsalaiseen keskiarvoon, vaan käyttää omia KPI-lukuja kehittämistyössä.


    Lean auttaa nostamaan katsetta ja parantamaan tuloksia. Asiantuntijan rooli yrityksen kehittäjänä on työntää, jotta liikutaan eteenpäin. Åsa-Lina Olssonilla Växa Sverigestä on tärkeä rooli Skråmeredin saavuttamissa tuloksissa.

    Vanhin työntekijöistä oli alkuun eniten vastaan Leania, mutta tällä hetkellä hän pitää siitä eniten.

    ”Arvovirtakuvaus osoittaa, kuinka kaikki tilan toiminnot ovat kiinni toisissaan. Mitään ei voi totaalisesti eriyttää irralleen. Se on myös hyvä työväline uuden työtavan löytämiseen perusteluineen, sillä se paljastaa hukan määrän ja paikan prosessissa”, Anders Nilsson kertoo.

    Tiistaisin ja perjantaisin kello 11 on koko väen yhteinen valkotaulupalaveri. Työntekijät pitävät kokouksia myös itse.

    Arkitektkopia ylittää asiakasodotuksia

    Arkitektkopia on ruotsalainen painotalo ja 300 työntekijän yritys. Malmön yksikössä työskentelee 30 henkeä. He huomasivat muutama vuosi sitten olevansa tilanteessa, että on työskenneltävä järkevämmin. Avuksi otettiin Lean.

    Työntekijöistä lähteneen ”grassroot actionin” tuloksena todettiin, että pitää työskennellä fiksummin. Tällä hetkellä tehdystä työstä on koettavissa selviä hyötyjä. Selkeinä parannuksina he mainitsivat työskentelevänsä enemmän yhdessä. Kaikki ovat aiempaa enemmän tietoisia siitä, mitä yrityksessä tapahtuu ja miksi.

    ”Parannusehdotusten määrä ja hyöty kasvaa edelleen koko ajan. Leania vasta pohtiva yritys sanoo monesti, ettei ole aikaa parannuksiin. Itse asiassa se on juuri hetki, jolloin ne pitää viimeistään aloittaa”, rohkaisee yrityksen tuotantovastaava Gea Alsterberg.

    Tällä hetkellä asiakkaiden odotuksia palautteiden perusteella jopa ylitetään. Parhaillaan yrityksessä pohditaan, kuinka toimintaa pitäisi parantaa, koska myös ylilaadun tuottaminen on hukkaa.

    Hyödyt irti verkostosta

    Päivät olivat tiivistahtisia yritysvierailuineen ja workshop-työskentelyineen. 15 hengen työryhmämme ehti kolmen päivän aikana laumaantua ja verkostoitua hyvin. Yhdessä, ulkopuolisen silmin, kehitimme toinen toistemme työtä hukan poistamiseksi ja asiakashyödyn parantamiseksi.

    Esimerkiksi Leanista innostunut, ryhmäämme kuuluva brittiläinen maidontuottaja Andrew Fletcher sai mielestään paljon arkeen vietäviä ideoita 2 000 lypsylehmää käsittävään viiden tilan yrityskokonaisuuteensa.

    Kirjoittaja:

    Tiina KarlströmLue lisää

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    MaitoLiideri tsemppaa farmia firmaksi. Lue lisää!