• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Luomu » Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös viljelysuunnittelussa
  • 07.12.2018

    Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – myös viljelysuunnittelussa

    Taas on yksi kasvukausi nähty ja koettu. Nyt on hyvä hetki istahtaa hetkeksi alas ja muistella kulunutta. Mikä meni pieleen ja mikä hyvin? Mikä oli nurmen satotaso, entäpä viljan? Riittääkö rehu ja onko se laadullisesti sopivaa? Mitä havaintoja tehtiin lohkojen kasvukunnosta? Täyttyivätkö ympäristökorvauksen ehdot?

    Kysymyksiä on monia, ja mikä parasta, menneestä voi ottaa oppia.

    Kun viljelysuunnitelmaa tehdään asiantuntijan kanssa, näitä kysymyksiä tulee pohdittua ihan eri tavalla kuin yksin puurtaen. Kun tarkastellaan mennyttä kasvukautta, on hyvä tehdä yleiskatsaus ja tarkastella sadon riittävyyttä – pitääkö muuttaa kasvilajivalikoimaa? Tai säilörehun laatua – pitääkö korjuustrategiaan puuttua vai tarkastella nurmiseoksen monipuolisuutta?

    Maanäytteitäkin tulee katsottua tarkemmin. Miltä ne näyttävät viiden vuoden välein otettuina? Ovatko viljavuusarvot muuttuneet radikaalisti suuntaan tai toiseen – pitäisikö harkita esimerkiksi kaliumlannoitusta lohkoille? Vai onko lohkoilla kalkituksen tarvetta? Ja ovatko viljavuus- ja lantanäytteet ylipäätänsä ajan tasalla? Onko viljelykiertosuunnitelma kunnossa? Pitääkö myös luomusuunnitelma päivittää samalla?

    Näihin kysymyksiin onkin hyvä tarttua nyt, kun edellinen kesä onnistumisineen ja epäonnistumisineen on tuoreessa muistissa. Viime kasvukaudet ovatkin olleet ”mielenkiintoisia”. Tässä vaiheessa on hyvä myös miettiä peltojen kasvukuntoa. Kannattaako varata jo ensi kesälle salaojien huuhtelijaa käymään? Tai pohtia piiriojien aukaisemista?

    Suunnittele nyt ja keskity tekemiseen kasvukaudella

    Tässä vaiheessa vuotta tehty viljelysuunnitelma luo hyvän pohjan ensi vuodelle. Sillä on myös taloudellista hyötyä; useimmiten lannoitteet ja siemenet ovat edullisempia ennakkoon tilattuina. Myös haluttujen tuotantopanoksien saatavuus on parempi, sillä jonkin erikoisemman viljelykasvin siemenet ovat joskus olleet loppuunmyytyjä jo tammikuussa.

    Kun varmistaa tukiehtojen täyttymisen jo tässä vaiheessa, säästyy monelta murheelta ensi kasvukaudella. Silloin keskitytään itse tekemiseen, ei enää suunnitteluun!

    Kannattaa myös hyödyntää Neuvo 2020 -palvelut tukemaan viljelysuunnittelua. Maan kasvukuntoa arvioidessa käydään lohkoilla tekemässä arvioita, ”kaivamassa kuoppaa”. Täydentäviä ehtoja, ympäristökorvausta ja muita tukia voidaan tarkastella puolestaan erilaisten tsekkilistojen avulla.

    Myös luomusuunnitelma voidaan päivittää Neuvo-rahaa hyväksi käyttäen. Kannattaa ehdottomasti hyödyntää tämä etu ja saada lisäarvoa oman tilan viljelykäytäntöön.

    Teksti:

    Leila LeinonenLue lisää

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi

    Viljelysuunnitelma kuntoon!
    Lue lisää