• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Luomu » Eläinten hyvinvointikorvaus ja luomuemolehmät
  • 09.02.2017

    Eläinten hyvinvointikorvaus ja luomuemolehmätuotanto

    Toistaiseksi tavanomainen emolehmätila, jonka pellot ovat luomussa, miettii sitoutumista eläinten hyvinvointikorvaukseen vuonna 2017. Mietinnässä on myös siirtää eläimet luomuun kevään 2017 aikana. Eläinten hyvinvointikorvausta tila ei ole aiemmin hakenut. Miten lähteä liikkeelle?

    Teen tilalle Neuvo 2020 -käynnin. Selvitämme yhdessä eläinten hyvinvointikorvauksen edellytyksiä ja mahdollisuuksia luomutuotannon huomioiden. Kartoitan tilan eläinmäärän käyntihetkellä ja keskiarvot vuodelle 2017. Eläinmäärät syötän eläinten hyvinvointikorvauslaskuriin, joka on yksi ProAgrian työkaluista. Eläinmääräksi saan 220 emoa, 140 hiehoa, 120 sonnia ja 106 vasikkaa.

    Käymme kohta kohdalta läpi EHK:n valittavissa olevat viisi toimenpidettä. Nautojen ruokinta ja hoito on tilalle mahdollinen ja toteutettavissa oleva vaihtoehto. Tilalla ei ole ollut tapana ottaa rehunäytteitä eikä suunnitella ruokintaa, vaan on toimittu mutu-tuntumalla. Kuitenkin olisi kiinnostavaa tietää, miten rehunteossa on onnistuttu, mikä auma olisi hyvä kohdistaa sonneille ja mikä joutoemoille. Samoin sonnien kasvuun olisi mahdollista vaikuttaa täsmennetyllä ruokinnalla.

    Sähköstä riippuvaisia toimia ei ole lämmitettäviä juomakuppeja lukuun ottamatta, joten aggregaatin välttämätöntä tarvetta ei ole, kunhan on varajärjestelmä juottoon jäätyneiden kuppien varalle. Varautumissuunnitelman kirjaamme samalla käynnillä.


    Kuva: Outi Kiesilä

    Emolehmätilan vasikoiden pito-olosuhteiden parantaminen olisi mahdollista kiinteäpohjaisen, pehmeän ja hyvin kuivitetun makuualustan osalta, mutta 10 neliön vaatimus emo-vasikkaparille ei välttämättä joka tilanteessa täyty, kun samaa tilaa jakavat myös hiehot, joille näin pitäisi myös löytyä tilaa 10 neliötä eläintä kohti.

    Vähintään kuuden kuukauden ikäisten nautojen olosuhteiden parantaminen on mahdollinen valita, koska kaikilla eläimillä sonnit mukaan lukien on kiinteäpohjainen, hyvin kuivitettu ja pehmeä makuualue eikä eläimiä ole kytkettyinä.


    Kuva: Urpu Tanner-Koopmans

    Nautojen laidunnus ja jaloittelu jätetään valitsematta, koska aikeena on siirtää eläimet luomutuotantoon, jolloin laidunnus on perusedellytys.

    Sairas-, hoito- ja poikimakarsinoista käymme keskustelua ja kartoitamme tilan tarvetta niin emojen kuin muidenkin eläinryhmien osalta. Tilalla on käytössä irtoaitoja, ja sairas- ja hoitokarsinoita tehdään tarpeen mukaan, mutta neliömäärä ei yllä Eläinten hyvinvointikorvauksen ehtoihin. Karsinoita ei saisi nykyisissä tiloissa rakennettua tarvittavaa määrää ilman, että muiden eläinten makuutila pienenisi liiaksi.

    Tila päätyy näin valitsemaan viidestä vaihtoehdosta kaksi. Korvaus tällä eläinmäärällä on 20 770 euroa. Toimina ovat rehunäytteiden lähettäminen ja tulosten valmistuttua ruokintasuunnitelmien teettäminen. Tilan isäntä ilmoittautuu luomueläintuotannon kaksipäiväiseen koulutukseen 1.-2.3. Liminkaan.

    Viimeistään huhtikuun 2017 aikana on ajankohtainen uusi Neuvo 2020 -käynti, jossa käymme tarkemmin läpi luomueläintuotannon edellytyksiä ja laadimme eläintenhoitosuunnitelman.

    Sanna SuomelaLue lisää

    Sanna Suomela
    kotieläin- ja luomuasiantuntija
    ProAgria Oulu

    Uusi kommentti

    Takaisin

    Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
    Nimimerkki*
    Sähköpostiosoite*
    Otsikko
    Viesti*
    Visuaalinen
    varmenne*


    Kirjoita vasemmalla oleva koodi


    Lisätietoa:

    ProAgria Oulun asiantuntijat
    ProAgria Oulun Neuvo 2020 -asiantuntijat