• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Koulutukset ja tapahtumat » Vaihdanta- ja jakamistaloustapahtuma
 • Suomi 100 – BiotalousLeader mukana Pohjois-Iin vaihdanta- ja jakamistaloustapahtumassa

  Ii, 26.08.2017

  Pohjois-Iin koulu

  Pohjois-Iin Vaihdanta- ja jakamistaloustapahtuma järjestetään valtakunnallisena Suomi 100 -Luonnonpäivänä lauantaina 26.8. Ohjelma tarkentuu.

  Pääjärjestäjä: Pohjois-Iin kyläyhdistys ry, www.facebook.com/PohjoisIi

  Yhteistyössä: Oulun Seudun BiotalousLeader -hanke, ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Resurssi viisas eli Jätteetön Ii -toimenpidehanke ja Iin Reko-ruokapiiri

  Tietoa jakamistaloudesta

  "Jakamistalous (englanniksi Sharing economy) on tapa jakaa, lainata tai vuokrata tavaroita omistamisen sijaan. Termillä viitataan yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen, kuluttamiseen, käyttöön ja tuotantoon. Tavaroita voidaan myös lahjoittaa tai vaihtaa. Myös palveluiden jakaminen tai eri palveluihin yhdessä osallistuminen kuuluu jakamistalouteen. Uudenlainen hajautettu tavarantuotanto voidaan myös lukea jakamistalouteen. Tässä tuotteita valmistavat ihmiset ja yritykset käyttävät yhteisiä työvälineitä, jakavat tietoa ja osaamista luoden yhteistyössä jotakin uutta." Lähde: Wikipedia

  Tietoa Pohjois-Iistä  

  Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2009 viettää 30-vuotisjuhlaa ja kylän koulun 120-vuotisjuhlaa. Kylä järjestää aktiivisesti monia tapahtumia. Usein juuri ympäristöasioiden ja yhteisöllisyyden vaaliminen on keskeistä.
  Pohjois-Iin kylä sijaitsee Iin kunnassa Iijoen pohjoispuolella osaksi Iijokea seurailevana ja osaksi ns. vanhan E4-tien varrella. Kylä alkaa idästä Raasakan voimalaitokselta ja päättyy länteen Kemiläisen tilan tienoille. Etelässä kylän rajana virtaa Iijoki. Läntisenä rajana on aukea meri lukuisine pienine saarineen, joista osa kuuluu Natura 2000 -suojeluohjelmaan.
  Pohjois-Iin kylä on eri kylien muodostuma, eikä selkeää kyläkeskustaa varsinaisesti ole.
  Pohjois-Iin koulusta on tullut vähitellen kylän keskus kylätupineen. Koululla opiskeli lukuvuonna 2015-2016 noin 110 oppilasta. Koulu sijaitsee Iijoen pohjoispuolella ja noin kolme kilometriä Iin kuntakeskuksesta.

  Kylä jakaantuu viiteen erilliseen kyläyhteisöön, joita ovat HIIVALA, KONI – Veijola, Vasikkasaari, Piukkula, Koni, Pukkinokka, Finninkari, KANTOLA – Koppeli, Päkkilänkangas, Paasonranta, Öljymäki, Penttilänkorpi, Mäki, Pikkumäki, Kemiläinen, Leisto, Ristimäki, Kantola, Kuninkaanniemi, Tyykiluoto, Perso ja VIRKKULA – Paakkari, Junnila, Akola, Tiiro, Käyrä sekä 4-TIE – Myllyharju, Korpiniitty, Tontinharju.

   

   

  Lisätietoa:
  Anita Sievänen, Pohjois-Iin kyläyhdistys
  anita.sievanen@gmail.com  
  0400 461 880

  BiotalousLeader-hanke:

  Taimi MahosenahoLue lisää

   

  Tutustu biotalouden hyviin malleihin ja esimerkkeihin. Lue lisää

  Mikä on biotalous?

  Biotalous tarkoittaa taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tuotteet voivat olla aineellisia tai aineettomia.  

  Myös lähiluontoretkeilyyn ja luonnon keruutuotteisiin liittyvät palvelut ja tuotteet ovat osa biotaloutta.