• proagriaoulu.fi » Päättyneet hankkeet » Mikä muuttuu 2015? » YmpäristöAgro » Lähiruoka » Mitä lähiruoka on ja mistä sitä saa?

  • Yhteystiedot sivulle >

    • YmpäristöAgro-hanke
    Taimi Mahosenaho
    040 551 7807

    • Maiseman- ja luonnonhoito, erityistuet
    Maarit Satomaa
    040 566 7924

    • Eläinten hyvinvointi
    Virpi Huotari
    0400 786 933

    • Luonnonmukainen tuotanto
    Anna-Leena Vierimaa
    0400138733                                                                                                                                                                                Olli Olli Valtonen
    040 735 5519

    • Ympäristötuen mukainen viljely
    Risto Jokela
    0400 285 294

    • Lähiruoka
    Soila Hiltunen
    0400 182 584

    • Maatalousmaankäytön uudet näkökulmat
    Kartoittaja Mikko Marjomaa 040 5798529

    • Tuki-infot
    Anna-Leena Vierimaa
    0400 138 733

    • Maatilan energia
    Esko Viitala
    Piiriagrologi, energianeuvoja                                                                                                                                                              0400 286033

    • Lammastalous ympäristönhoitajana
    Heini Rautiola, lammasneuvoja
    045 6578708

    Sähköpostit: etunimi.sukunimi@proagria.fi

    Lähiruoan määritelmä ja tietoa lähiruoan ostopaikoista sekä vaihtoehtoisista jakelukanavista

    Lähiruoka on lähellä tuotettua, oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia hyödyntävää, kuluttajien toiveisiin vastaavaa ruokaa. Suomessa ei ole vielä olemassa yhtenäistä määritelmää lähiruoasta. Tämä aiheuttaa ongelmia muun muassa ruoan markkinoinnin suhteen ja tuottaa kuluttajille vaikeuksia löytää ja tunnistaa lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Suomessa lähiruoan määrittelyä hankaloittavat myös pitkät välimatkat. Tiheään asutulla seudulla lähiruoan määritelmä voi olla eri kuin alueilla, joissa välimatkat ovat pitkiä. 

    www.aitojamakuja.fi-sivusto on yksi paikka löytää lähellä tuotettua ruokaa. Sivustolta löytyy jo yli 2000 suomalaisen elintarvikeyrityksen tuote- ja yhteystiedot. Käy katsomassa lisää: www.aitojamakuja.fi

    Linkkejä ja lisätietoa lähiruokaan liittyen

    Maa- ja Metsätalousministeriö
    Hallituksen lähiruokaohjelma
    MTT:n raportti: Lähiruoan lisääminen kuntien julkisissa hankinnoissa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla
    www.ruokasuomi.fi
    Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaari järjestettiin 11.6.2014, katso täältä mielenkiintoiset seminaariesitykset!
    Lähiruoka julkisissa keittiöissä (Lähisopas)
    Lähiruokayrittäjän työkirja
    Lähiruoan ekologisten vaikutusten argumenttipankki
    Lähiruoan aluetalousvaikutusten valtakunnallinen selvitys
     

    Kumppanuusmaatalous lähellä tuotetun ruoan jakelukanavana

    Tyypillinen tämän päivän keino ruoan hankintaan on päivittäistavarakauppa. Perinteisten ruokakauppojen rinnalla on myös muita vaihtoehtoja – etenkin jos haluaa suosia paikallisesti tuotettua ruokaa ja yhteisöllisyyttä. Termit yhteisön tukema maatalous, kumppanuusviljely ja kumppanuusmaatalous viittaavat lähiruoan vaihtoehtoiseen jakelumalliin, jossa kuluttajat jakavat viljelijän kanssa maanviljelyn riskit ja tuotot. Kansainvälisesti tutuin termi menetelmästä on sanayhdistelmä community supported agriculture (CSA).

    Kumppanuusmaataloutta voidaan harjoittaa eri tavoin ja erilaisissa kokoonpanoilla, yhtä oikeaa mallia ei ole olemassa. Katso alla olevista tiedotteista lisätietoa aiheesta tai Kaisa Myllykankaan opinnäytetyöstä: "Kumppanuusmaatalous lähellä tuotetun ruoan jakelukanavana" (2014)

    Kumppanuusmaatalouden toteutusmenetelmiä

    Kumppanuusmaatalouden kautta lähellä tuotettua ruokaa ja case esimerkki Ruostsista "Ramsjö Gård" 

    Case esimerkki Yhdysvalloista - PEAS Farm

    Japanilainen Teikei-menetelmä