Maidontuotanto

20.03.2018: Katse vasikoihin!

Ihmislapsen vauvaiällä ja sen aikaisilla tapahtumilla on suuri rooli lapsen myöhempiä vuosia ajatellen. Vauva on täysin riippuvainen lähimmäisistään ensimmäisten kuukausien ajan. Sama pätee eläinmaailmassa. Myös vasikan ensimmäiset elinkuukaudet ovat ratkaisevia eläimen tulevaisuuden kannalta.

01.09.2017: Veikkaus vai korjuuaikanäyte?

Kun nykyiset rehusäilöt ovat suuria, tuhansia kiloja, ja säilöntätavasta riippumatta rehuerät jopa miljoonia kiloja, niiden laadusta tiedetään ennen rehun valmistumista harmillisen vähän ruokinnan suunnittelun kannalta. Tarkkaillaan ehkä kasvuston ulkonäköä ja seurataan erilaisia netistä löytyviä mittareita, mutta entäpä se oma kasvusto?

11.08.2017: Maitohuoneen jätevedet – lietelantalaan vai puhdistamoon?

Haja-asutuksen jätevedet ovat keskusteluttaneet vuosikausia. Pitkän vatvomisen jälkeen vaikuttaa nyt siltä, että keväällä voimaan tulleet säädökset ovat ne lopulliset. Toki maailma muuttuu tältäkin osin, mutta nyt tilanne lienee pysyvimmillään pitkään aikaan.

11.10.2016: Karkearehu ja vilja riittävät lypsylehmille

Loppukeväällä 2016 valmistuneen pro gradu -tutkielmani aiheena oli selvittää, voiko korkean tuotostason lehmiä ruokkia vain karkearehulla ja viljalla ilman tuotostason laskua. Typpitehokkuuden ajateltiin olevan parempi ja typpipäästöjen pienemmät valkuaisrehujen jäädessä pois ruokinnasta.

20.06.2016: Aloita maidon kylmäketju jo lehmästä!

Karjan lämpöstressi on yksi merkittävimmistä maidontuottajien haasteista ympäri maailman. Liian korkea lämpötila vähentää lehmän rehunsyöntiä ja maitotuotosta sekä heikentää lypsylehmien hedelmällisyyttä ja hyvinvointia.

16.05.2016: Suuri karja laitumella – liian työlästä ja hankalaa?

Suomen laidunkausi on selkeästi lyhyempi kuin Isossa-Britanniassa. Siitä huolimatta isoja karjoja siellä laiduntavat tilat kannustavat hyödyntämään laidunta niillä resursseilla, jotka meiltä löytyvät. Jopa kuukauden hyöty on merkittävä.

15.03.2016: Vastuu ja raamit tuovat iloa ja tuloksia karjanhoitoon

ProAgria Oulun vieraana Limingassa Euroopan kiertueensa yhteydessä vieraillut Lindell Whitelock USA:sta on työskennellyt maitotilojen kanssa kymmenissä maissa. Kaikissa niissä karjakoko on tasaisesti kasvanut, ja samalla tiellä ollaan myös Suomessa. Suuren karjan hoitaminen ei suju enää oman perheen voimin, vaan mukaan astuvat tilan ulkopuolelta tulevat työntekijät.

04.02.2016: Maitotilan johtamista – tipuaskelin kohti uusia ulottuvuuksia

ProAgria Oulun MaitoManageri-hankkeeseen osallistuneet suurten, yli 100 lehmän karjojen maitotilayrittäjät ja asiantuntijat suuntasivat tammikuun viimeisellä viikolla kohti Tanskaa. Edessä oli ennen kokematon tutustuminen menestyvien tanskalaisten maitotilayritysten johtamiskäytäntöihin. Aluksi johtamista opittiin teoriassa. Sen jälkeen käytännössä, ihan tiloilla työskennellen.