• proagriaoulu.fi » Ajankohtaista » Blogit » Maasta markkinoille » Maasta markkinoille -hanke on ollut jo monessa mukana
 • 07.09.2016

  Maasta markkinoille -hanke on ollut jo monessa mukana

  Kehittämishaluisia luomutiloja ja tiloja, jotka harkitsevat luomuun siirtymistä, etsitään mukaan tehostamaan toimintaansa. ProAgria Oulun ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) keväällä käynnistämä Maasta markkinoille -hanke on osallistunut syksyn mittaan useaan tapahtumaan, joissa hankkeen mahdollisuuksia on esitelty viljelijöille. Mielenkiintoisia ja opettavaisia kohtaamisia onkin saatu syntymään viljelijöiden ja asiantuntijoiden välille.

  Kuva 1. Kauralajikokeet. Kuva: Anna-Leena Vierimaa.

  Rauno Haapalan tilalla Ruukissa 16.8. 2016 järjestetyssä pellonpiennarpäivässä esiteltiin tilan pelloille perustettuja kauranlajikekokeita ja viherlannoituskokeita. Pilvisen harmaan sään houkuttelemana paikalle saapuikin mukavasti luomutuotannosta kiinnostuneita viljelijöitä lähiseudulta. Kahvittelun ja jutustelun jälkeen kokeista vastaava vanhempi tutkija Timo Lötjönen Luonnonvarakeskukselta (Luke) esitteli lyhyesti demokokeiden taustoja ja kulkua sekä kesän aikaisia havaintoja, minkä jälkeen lähdettiin joukolla tarkastelemaan kaura- ja viherlannoitusnurmia omin silmin.

  Kuva 2. Kaurakokeiden esittelyä pellonpiennarpäivässä. Kuva: Susanna Räisänen.

  Demoruutujen äärellä keskusteltiin eri kauralajikkeiden ominaisuuksista, kasvuston tämänhetkisestä tilasta ja mahdollisuuksista ottaa testauksessa olevia lajikkeita käyttöön. Myös viherlannoitusnurmia tarkasteltiin, ja eri seosten ominaisuuksia ja mahdollisuuksia käytiin läpi. Rikkakasvien kanssa kamppailevat demoruudut herättivätkin keskustelua luomuviljelyssä erityisesti ongelmia tuottavasta rikkojentorjunnasta.

  Päivän päätteeksi päästiin vielä vilkaisemaan ylimääräisenä ohjelmanumerona Rauno Haapalan härkäpapupeltoa. Valkuaiskasvien ja härkäpavun viljely on tärkeä osa luomuviljelijän viljelykiertoa biologisen typensitomiskykynsä ansiosta, ja myös yksi Maasta Markkinoille -hankkeessa käsiteltävistä aiheista.

  Kuva 3. Lypsikit livenä -tapahtuma Lambergin tilalla. Kuva: Anna-Leena Vierimaa.

  Seuraavaksi hanke suuntasi 25.8.2016 muiden ProAgria Oulun hankkeiden kanssa Lambergin tilalla järjestettyyn Lypsikit livenä -tapahtumaan, joka kokosi paikalle satoja ihmisiä ja alan toimijoita. ProAria Oulun teltalla käytiin keskustelua asiantuntijoiden kanssa myös luomutuotannon mahdollisuuksista, ongelmista ja tulevaisuuden näkymistä. Hanketta oli paikalla esittelemässä luomuasiatuntija Anna-Leena Vierimaa.

  Jo seuraavana päivänä 26.8.2016 pystytettiin ProAgria Oulun vihreää telttaa 135 km päässä Ylivieskassa. Tuolloin järjestettiin RehuRysky-tapahtuma Keskisen raviradalla. Paikalle oli saapunut runsaasti näytteilleasettajia useista eri maakunnista maatalouden ja urakoinnin saralta.​

  Kuva 4. Rehu Rysky Ylivieskassa. Kuva: Susanna Räisänen.

  Päivän aikana järjestettiin työkonenäytöksiä sekä rehunkorjuun että viljanpuinnin osalta. Näytösten välillä paikalle kokoontuneet runsaat 4 000 vierailijaa kulkivat näytteilleasettajien teltoilla katselemassa, keskustelemassa ja tekemässä kauppoja. Ilmaista makkaraa ja kahviakin oli tarjolla!

  Syyskuun alkajaisiksi 1.9.2016 järjestettiin pellonpiennarpäivä myös Hannu Leppälän luomutilalla Sievissä. Päivän teemana oli monivuotisten rikkakasvien torjunta luomuviljelyssä. Teema on hyvin ajankohtainen ja useaa luomuviljelijää mietityttävä asia, sillä luomupelloilla rikantorjunta on suoritettava ilman kemiallisia torjunta-aineita. Osallistujia oli runsaasti, noin kolmisen kymmentä luomuviljelijää. Sievistä ja sen läheisyydestä löytyykin erityisen paljon luomutuottajia.​

  Kuva 5. Juolannostimen esittely. Kuva: Anna-Leena Vierimaa.

  Päivän aikana tutustuttiin tilan pelloilla tehtäviin testiviljelyihin, joilla kokeillaan ns. juolannostimen kelpaavuutta ohdakkeen ja valvatin torjuntaan. Tulokset ovat silmämääräisesti lupaavia – käytetty torjuntamenetelmä näyttäisi tepsineen rikkakasveja vastaan. Tarkat tulokset testiviljelyistä saadaan lähiaikoina. Pelkästään oikean koneen käyttäminen ei toki riitä, vaan koneen käytön oikea-aikaisuus ja oikeat säädöt ovat ratkaisevia onnistuneen rikantorjunnan saavuttamiseksi.

  Päivän aikana puhuttiin myös yleisesti luomutuotannon tehostamisesta, joka on Maasta markkinoille -hankkeen keskeisin teema. Rikkakasvit ovat merkittävä satomääriä rajoittava tekijä luomutuotannosta, ja siksi olennaisessa osassa mietittäessä keinoja hyvän viljelytuloksen saavuttamiseksi.

  2.9.2016 kokoonnuttiin Luken tutkimusasemalle Muhkeat nurmet -tapahtuman saapuessa Siikajoelle. Maasta markkinoille -hanke yhdessä NautaNurmi-hankkeen kanssa olivat päivän järjestäjinä. Teemana oli ajankohtaisia aiheita nurmiviljelystä mm. siemenvalintojen, lannoituksen, eläinten ruokinnan ja maanmuokkauksen näkökulmasta.​

  Kuva 6. Typpiporraskoe. Kuva: Anna-Leena Vierimaa.

  Päivä alkoi muun muassa ProAgria Oulun nurmiasiantuntija Olli Valtosen sekä Yaran, NaturComin, Atrian ja Hankkijan edustajien puheenvuoroilla. Pellolla tarkasteltiin Luken toteuttamaan typen satovastekoetta sekä K-maatalouden näytteille tuomaa piensiemenen kylvökonetta, jonka vetolaitteena nähtiin Claasin traktori. Päivän päätteeksi saatiin seurata BTAgron konenäytökset, joissa esillä olivat nurmijyrsin, vaakatasomurskain ja nurmiäes kylvökoneella.

  Kuva 7. Niittomurskaimen työnäytös. Kuva: Anna-Leena Vierimaa.

  Lopuksi jäljelle jäänyt joukko kävi tutustumassa Luken fosforitasokokeeseen. Timo Lötjönen kertoi muutaman sanan pellon pinnan muotoilusta, jonka työnäytös peruuntui pellon märkyyden vuoksi sekä Luken rakenteilla olevasta turvepeltojen valumavesien ja kasvihuonekaasujen mittauskentästä. Paikalla oli mukavasti väkeä, niin asiantuntiojita kuin viljelijöitäkin.

  Muhkeat nurmet -teemalla jatkettiin seuraavana päivänä 3.9. Haapajärvellä, missä vastaava tapahtuma järjestettiin lasten maatalousnäyttelyn yhteydessä Haapajärven maatalousoppilaitoksella. Lasten tutustuessa heille järjestettyyn ohjelmaan, tarjottiin vanhemmille mahdollisuus käydä katsomassa, kuuntelemassa ja oppimassa nurmentuotannon eri osa-alueista.

  Päivän ohjelmaan kuuluivat samat työnäytökset kuin edellisenpäivän tapahtumaan K-maatalouden ja BTAgron puolesta. Päivän mittaan pidettiin myös kattava katsaus luentoja mm. nurmisadon taloudellisesta merkityksestä, lannoituksesta, uusista rehuista ja nurmisiemenistä, rehunsäilönnän merkityksestä, rehuanalyyseistä sekä käytiin läpi kesän säätä ja kasvukautta. Paikalla luennoimassa olivat ProAgria Oulun nurmiasiantuntija Jari Vierimaa sekä asiantuntijoita K-maataloudesta, Hankkijalta, Yaralta, Eastmanilta, Valiolta, Atrialta sekä Lukelta.

  Seuraavaksi Ruukin luomumarkkinat 10.9.2016

  Maasta markkinoille -hanke ei jää lepäämään laakereille, vaan jatkaa väsymättä kierrostaan maakunnan tapahtumissa. Seuraavaksi vuorossa ovat Ruukin perinteikkäät luomumarkkinat, joita on järjestetty vuosittain jo 1990-luvulta lähtien.

  Nämä markkinat ovatkin mitä sopivimmat hankkeen teemoihin liittyen. Luomutuotteille on kysyntää, mutta niiden tuominen markkinoille ja kuluttajien saataville on edelleen vaikeaa. Usein epävarmuus ja satomäärien rajallisuus eivät houkuta välittäjiä ostamaan luomutuotteita myyntiin. Luomualan ihmisiä yhteen tuovat markkinat helpottavat verkostojen luomista, tuotteiden markkinointia ja laajemman asiakaskunnan saavuttamista. Näitä teemoja on myös tarkoitus käsitellä ja kehittää hankkeen aikana.

  Toivottavasti näemme luomutuotannon merkeissä myös tulevissa tapahtumissa!

  Susanna Räisänen
  Kesätyöntekijä, MMM
  ProAgria Oulu
  susanna.raisanen@proagria.fi

  Kommentit

  Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

  Kirjoita uusi kommentti

  Maasta markkinoille -hankkeen blogisarjassa seurataan kuluvan kesän aikana luomutilalla tehtäviä viljelykokeita.

  Yksi hankkeen tavoitteista on selvittää ja kartoittaa demonstraatiokokeiden avulla uusia toimintatapoja muun muassa viherlannoitukseen ja pellon kunnostukseen sekä kartoittaa lajikokeiden avulla luomuviljelyyn sopivia lajikkeita.

  Tähän mennessä on aloitettu kauran lajikekokeita, joista kirjoitettiin edellisessä blogitekstissä. Viherlannoiteseoksia testataan ruutukokeena Rauno Haapalan pelloilla Siikajoen Paavolassa.

  Lisätietoa:

  Olli Valtonen
  puh. 040 735 5519
  olli.valtonen@proagria.fi

  Maasta markkinoille -hankkeen toteuttajat
  ProAgria Oulu,
  Luonnonvarakeskus (Luke)
  Toiminta-alue
  Pohjois-Pohjanmaa
  Toiminta-aika
  1.3.2016–31.12.2018
  Rahoitus
  Euroopan maaseuturahasto,
  Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
  Kustannusarvio
  noin 350 000 euroa,
  yksityisrahan osuus 20 %
  (ProAgria Oulu, yritykset,
  yhteistyökumppanit)